Co jeść, by uchronić się przed rakiem? Czy odpowiednią dietą można się z niego wyleczyć? Jak sobie pomóc, gdy choroba już nas dotknie?
Autorki odpowiadają na te pytania na podstawie własnego doświadczenia pracy z osobami chorymi onkologicznie, a także w oparciu o najnowsze badania naukowe. Wyjaśniają, zbierają „w pigułce” wszystkie zalecenia, podają przepisy i gotowe jadłospisy. Obalają mity o popularnych cudownych metodach, dietach, czy suplementach.
Pierwsza część książki dotyczy profilaktyki antynowotworowej – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest wsparciem dla osób już chorych onkologicznie, zarówno jeśli chodzi o wzmocnienie organizmu, jak i odżywianie w dolegliwościach często towarzyszących nowotworom i ich leczeniu np. wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp.
Wskazania poparte są licznymi przepisami, oraz gotowymi jadłospisami dla osób zmagających się z określonymi dolegliwościami. Wszystko zgodne z z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym.
Jestem przekonany, że książka będzie nieocenioną pomocą nie tylko w codziennej walce z chorobą nowotworową, ale także podczas zdrowienia, a kto wie, może także stanie się po prostu poradnikiem zdrowego trybu życia?
Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
(Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, POLSPEN)
W sposób zdecydowany, a jednocześnie z gracją i taktem Autorki rozprawiły się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi żywienia w chorobie nowotworowej, co pozwala wierzyć, że Czytelnik znajdzie w tej książce odpowiedź na dręczące pytania oraz realne wsparcie.
Dr n. med. Paweł Kabata
O Autorkach
Maria Brzegowy
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywieni człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Pacjentów konsultuje w krakowskich przychodniach, a także w Szpitalu Wielospecjalistycznym im. Stanleya Dudricka w Skawinie, gdzie pod opieką prof. dr. hab. n. med. Stanisława Kłęka zdobywa umiejętności i doświadczenie w opiece żywieniowej nad pacjentami z chorobą nowotworową oraz z nieswoistym zapaleniem jelita. Ściśle współpracuje również z Oddziałem Klinicznym Chirurgii Endoskopowej, Metabolicznej oraz Nowotworów Tkanek Miękkich Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, gdzie zajmuje się pacjentami po operacjach bariatrycznych. Uczestniczka wielu kursów i konferencji, wykładowca. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Autorka bloga Pozytywne Żywienie.
Magdalena Maciejewska-Cebulak
Absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Jej głównym zainteresowaniem jest żywienie w chorobie nowotworowej, co jest związane z występowaniem raka piersi w rodzinie. Między innymi z tego względu podjęła studia doktoranckie w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, a tematykę pracy doktorskiej poświęciła pacjentkom z nowotworem gruczołu piersiowego. Oprócz pracy naukowej oraz indywidualnego poradnictwa współpracuje z Kliniką Chirurgii Onkologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku oraz z dr. n. med. Pawłem Kabatą, pomagając chorym onkologicznym dostosować sposób odżywiania w trakcie leczenia. Jest również dietetykiem w Fundacji Omealife – Rak piersi nie ogranicza, gdzie realizuje wiele projektów edukacyjnych. W celu weryfikacji wiedzy i poszerzania kompetencji bierze udział w konferencjach dotyczących żywienia w onkologii oraz prowadzi szkolenia i wykłady.
Katarzyna Turek
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Właścicielka poradni DietExpert. Na co dzień pracuje w przychodniach specjalistycznych i gabinetach na terenie Katowic, Chorzowa, Częstochowy i Krakowa. Współpracuje z internistami oraz gastroenterologami, wspierając żywieniowo dorosłych i młodszych pacjentów. Uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji specjalistycznych z zakresu dietetyki. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych u pacjentów z alergiami, a także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego oraz jelit. Prowadzi prelekcje oraz szkolenia dla personelu medycznego i dla zainteresowanych zmianą diety na zdrowszą. Edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.
Patronaty
W mediach:
Radio TOK FM: Prawdziwe-diety-onkologiczne-czyli-nauka-w-sluzbie-walki-z-rakiem
Polki.pl: Amigdalina-trucizna-czy-metoda-leczenia-raka-wywiad
Polki.pl: Ksiazki-zdrowotne-i-medyczne-ktore-warto-kupic
Polki.pl: Czy-plyn-lugola-jest-szkodliwy
Skomentuj