Jeśli starasz się ograniczać cukier, prawdopodobnie unikasz pokarmów o słodkim smaku. Nie zawsze jednak musisz to robić. Dobrym przykładem tego są niektóre owoce. Mają one słodkawy smak, jednak mogą je spożywać osoby uważające na cukier w jedzeniu. Poznaj owoce o niskiej zawartości cukru.
1. Cytryny (i limonki)
Bogate w witaminę C, cytryny i ich limonkowe odpowiedniki są dość kwaśne. Nie zawierają dużo cukru (tylko gram lub dwa na owoc) i są doskonałym dodatkiem do wody, który ogranicza apetyt.
2. Maliny
Tylko pięć gramów – trochę więcej niż łyżeczka – cukru na filiżankę, a do tego dużo błonnika, dającego uczucie pełności.
3. Truskawki
Truskawki mają zaskakująco niski poziom cukru, biorąc pod uwagę, że smakują tak słodko i pysznie. Jedna filiżanka surowych truskawek ma około siedmiu gramów cukru, a także ponad 100 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
4. Jeżyny
Jeżyny mają tylko siedem gramów cukru na filiżankę. Nie musisz czuć się winny podjadając te ciemne owoce jagodowe! Ich dodatkową zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz błonnika.
5. Kiwi
Te zielone owoce technicznie rzecz biorąc są również uważane za jagody. Kiwi jest bogate w witaminę C i ubogie w cukier – ok. 6 gramów na owoc. Możesz je znaleźć przez cały rok praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
6. Grejpfrut
Podczas gdy grejpfruty z pewnością nie smakują tak słodko jak winogrona, stanowią wspaniałe drugie śniadanie z zaledwie 10 gramami cukru w połowie średniej wielkości owocu.
7. Awokado
Chociaż nie jest to pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, gdy myślisz o owocach, awokado to rzeczywiście owoce, a do tego o naturalnie niskiej zawartości cukru. Całe surowe awokado ma tylko 1 gram cukru. Dodatkowo posiada ono dużo zdrowych tłuszczów, które pomogą Ci czuć się pełnym.
8. Arbuz
Arbuzy to kultowe letnie owoce. Okazuje się, że do tego mają mało cukru. Cała filiżanka pokrojonego w kostkę arbuza ma poniżej 10 gramów cukru. Dodatkowym atutem jedzenia arbuza to fakt, że jest świetnym źródłem żelaza.
9. Kantalupa
Kantalupy zawdzięczają swój pomarańczowy kolor wysokiej zawartości witaminy A. Filiżanka tego pysznego melona zawiera mniej niż 13 gramów cukru. Jest to nieco więcej, niż w przypadku innych owoców, ale należy pamiętać, że puszka napoju gazowanego zawiera prawie 40 gramów cukru i praktycznie żadnych wartości odżywczych.
10. Pomarańcze
Pomarańcze to kolejny świetny sposób, aby cieszyć się słodką przekąską bez zbędnych kalorii i cukru, a jednocześnie zwiększyć spożycie witaminy C. Typowa pomarańczowa ma około 12 gramów cukru na owoc i mniej niż 70 kalorii.
11. Brzoskwinie
Brzoskwinie mogą być niesłychanie słodkie, ale przy mniej niż 13 gramach cukru w średniej wielkości owocu nadal mogą być uważane za mało cukrowy owoc.
Podsumowanie
Te 11 niskocukrowych owoców zawiera od jednego do 13 gramów cukru, ale pamiętaj, że wielkość porcji ma w tym przypadku ogromne znaczenie.
Porcja arbuza to tylko jedna filiżanka, więc delektowanie się trzema lub czterema filiżankami może łatwo być porównywalne do wypicia napoju gazowanego.
Oczywiście wszystkie owoce zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika w porównaniu ze słodkimi, przetworzonymi przekąskami. Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika poprawiają trawienie, co oznacza, że poziom cukru we krwi nie wzrasta tak szybko po zjedzeniu tych owoców.
Podobnie jak w przypadku większości rzeczy w życiu, umiar jest kluczem.
Pozaj
POMARAŃCZA I BRZOSKWINIA PODNOSI MOCNO CUKIER