fbpx
porady zdrowa kuchnia

Sekretny czystek

Węgierscy badacze z Complex Medical Centre Déli Klinika w Budapeszcie wykazali, że ​​ekstrakt roślinny czystka kreteńskiego może nie tylko wzmocnić odporność na Covid-19, ale również złagodzić objawy u osób już zarażonych.

Cistus creticus nie tylko hamuje wnikanie oraz rozwój wirusów i bakterii w układzie oddechowym, ale także wykazuje pozytywny wpływ na reakcję immunologiczną organizmu. Ma naturalne działanie przeciwzapalne i pomaga powstrzymać rozwój nowego koronawirusa, wirusów grypy i innych infekcji dróg oddechowych. Dzięki temu, że blokuje kilka ważnych punktów ataku wirusów, możliwe jest zmniejszenie nasilenia objawów  – podkreśla prowadząca jedną z grup badawczych dr Anna Balázs.

Jeszcze do niedawna zioło znane tylko zielarzom, dziś zyskuje popularność wśród amatorów zdrowego stylu życia oraz koneserów herbacianych naparów. Wszystko to za sprawą jego cudownych właściwości, bo ten niepozorny krzew osiąga dziś miano ziela uniwersalnego.

 



            Cistus incanus to najpopularniejsza odmiana w Polsce, należy do rodziny czystkowatych, która liczy sobie około 200 gatunków, czyli mówiąc krótko, jest bardzo bogatą grupą. Stąd spotykane czasami nieścisłości, o którym czystku właściwie mowa. Roślinę tę możemy znaleźć także pod nazwą czystek kreteński, czy czystek siwy. To z tego krzewu pochodzi tzw. labdanum, czyli żywica, która prawdopodobnie była jednym ze składników mirry. Żywica ma właściwości silnie antybakteryjne – już w starożytności stosowana była na dolegliwości żołądkowe. Liście i kwiaty bogate są w polifenole, czyli przeciwutleniacze, o których mówi się, że są źródłem młodości i choć okłady czy olejki z czystka doskonale sprawdzają się przy problemach skórnych, mowa tutaj nie tylko  o szeroko pojętym wyglądzie zewnętrznym, ale przede wszystkim o tym, jak się ma wnętrze naszego ciała. Czystek polecany jest przede wszystkim, gdy chcemy wspomóc organizm w procesie oczyszczania.



Działanie

Obok właściwości antybakteryjnych, czystek wykazuje także działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne. Nie bez powodu zaleca się go pić w okresach wzmożonych zachorowań czy spadku odporności, warto jednak zaznaczyć, że kluczową kwestią dla skutecznego działania tego zioła jest regularność.
Jeśli sięgniemy po niego tylko w przypadku przeziębienia, to, nie ukrywajmy, nic nam nie pomoże. Aby otrzymać zamierzone efekty, dary natury wymagają od nas systematyczności i czasu, jednak odwdzięczają się swoimi właściwościami i skutecznością. W przypadku czystka wielce nieprawdopodobne jest przedawkowanie (mowa oczywiście o osobach dorosłych). Jak dotąd jeszcze nie odnotowano takiego przypadku. Możemy go zatem pić bezpiecznie.

Jak pijemy?

Jeśli chodzi o sposób przygotowania tego leczniczego płynu, to z czystek najlepiej stosować jako herbatę. Zaleca się pić trzy filiżanki dziennie, ale dobrą wiadomością jest fakt, że jest całkiem wydajny – fusy można parzyć trzy, cztery razy. Podobno dzięki temu wydobywa się więcej jego właściwości. W zależności od preferencji smakowych, jedna łyżeczka na  napar wystarcza.

Trochę magii

Ten naturalny wspomagacz zdrowia ma jeszcze inne zastosowania. Herbata z czystka odstrasza komary i kleszcze! Wystarczy zaparzyć mocniejszy, niż zazwyczaj pijemy, napar, wlać do atomizera lub rozpylacza i popsikać ciało. Taki spray to świetne rozwiązanie nie tylko dla ludzi, ale także naszych czworonożnych przyjaciół. Herbata z czystka ma również wpływ na zapach naszego ciała, regularne stosowanie może go skutecznie zredukować. Ponadto sprawdza się jako naturalna płukanka do ust działająca antyseptycznie, odświeżająco, do tego rozjaśnia zęby.

Jak smakuje?

Smak naparu z czystka nie jest wyszukany, jednak jego wytrawność i goryczkę można osłodzić miodem, ksylitolem lub cukrem palmowym. Świetnie sprawdza się latem
jako mrożona herbata podawana z lodem, cytryną i miętą. Przy zakupie koniecznie należy zwrócić uwagę, czy czystek nie jest mielony – zdecydowanie wybierajmy ziele cięte, żeby móc na własne oczy zobaczyć, czy nie dodano do niego wypełnienia w postaci na przykład gałązek. Ma to wpływ nie tylko na jego jakość, ale także na smak. Susz powinien się składać z kwiatów i liści. Najpewniejszym źródłem będą rośliny z upraw organicznych.

 

Zatem od dziś, zamiast klasycznej herbaty, kaw i słodkich napojów, zmieniamy przyzwyczajenia i pijemy czystek. Mądre przyzwyczajenia mogą sprawić, że będziemy bardzo przewlekle… zdrowi!

Victoria Kozaczkiewicz

Jestem krytykiem i dziennikarzem z wykształcenia, z zawodu redaktorem, copywriterem z zamiłowania do słów. Wolne chwile spędzam w kuchni, social mediach i... w terenie. Jeśli nie siedzę przy komputerze, a w domu nie unosi się zapach świeżej zupy i pieczonego kurczaka, z pewnością można znaleźć mnie w lesie przykrytą warstwą liści, bo pasjonuje mnie birdwatching i fotografia przyrodnicza.

Skomentuj

Zostaw komentarz