Dosłownie tysiące ludzi rozmawiały ze mną o pozytywnym wpływie, jaki ten bulion miał na ich życie. Będziesz zdziwiony, gdy odkryjesz, jak bardzo ożywia. Przyrządzony z marchewki, cebuli, pora, selera, ziemniaków i innych składników, stanowi istną warzywną fiestę i może służyć jako podstawa dla prawie wszystkich zup w tej książce. Można go spożywać z talerza albo popijać z filiżanki – idealny oczyszczający bulion.
Składniki:
6 nieobranych marchewek pokroić na trzy części
2 nieobrane żółte cebule pokroić na ćwiartki
1 por, białe i zielone części, pokroić na trzy części
1 pęczek selera naciowego, wraz z częścią centralną, pokroić na trzy części
4 nieobrane czerwone ziemniaki pokroić na ćwiartki
2 nieobrane japońskie lub zwykłe słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki
1 nieobrany podłużny słodki burak pokroić na 4 części
5 nieobranych ząbków czosnku przekroić na połowę
½ pęczka świeżej natki pietruszki o gładkich listkach
1 (20 cm) pasek kombu
12 ziaren czarnego pieprzu
4 całe ziarna ziela angielskiego lub jagód jałowca
2 liście laurowe
8 litrów zimnej, filtrowanej woda lub więcej, w razie potrzeby
1 łyżeczka soli morskiej lub więcej, w razie potrzeby
Opłukać dobrze wszystkie warzywa, w tym kombu.
Do 12-litrowego lub większego garnka włożyć marchew, cebulę, liście pora, seler, czerwone ziemniaki, słodkie ziemniaki, buraka, czosnek, pietruszkę, kombu, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Wlać wodę, przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, częściowo pokryte, przez co najmniej 2 godziny lub do momentu, gdy ujawni się pełne bogactwo warzyw. Podczas gotowania bulionu część wody odparuje; uzupełnij wodę, by warzywa były pokryte.
Używając dużego, gęstego sita przecedzić bulion do pojemnika (użyć pojemnika żaroodpornego) i usunąć części stałe. Dodać łyżeczkę soli lub więcej, w razie potrzeby. Przed włożeniem do lodówki lub zamrażarki ostudzić do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrażarce do 6 miesięcy.
Skomentuj