Lato i jesień to najlepsza pora na cukinię! Do zalet tego warzywa należą nie tylko liczne właściwości zdrowotne, ale również fakt, iż łatwo je wprowadzić do diety. Cukinia może być składnikiem lecza, zup, sosów. Jeśli szukasz pomysłów na potrawy z cukinią, służymy pomocą. Poznaj 3 świetne przepisy na potrawy z cukinii!
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 70 g cukinii
- 1 średniej wielkości ziemniak, ok. 90 g
- 1 garść rukoli ok. 15-20 g
- 1 mniejsza pietruszka, ok. 30 g
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki naturalnego jogurtu, 2% tłuszczu
Wykonanie:
Warzywa oczyść, pokrój w mniejszą kostkę.
Przełóż warzywa do garnuszka, zalej dwiema szklankami wody. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj rukolę i olej, gotuj przez 5 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj jogurt, wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego autorstwa Justyny Pardyki
Faszerowana cukinia
Składniki
• 1-2 cukinie
• 1 mniejsza cebula
• 2 łyżki oliwy
• garść ugotowanej ciecierzycy
• ½ pokrojonej w kostkę papryki
• garść jarmużu (bez łodygi)
• brokuł (ok. 50 g)
• 2 większe pieczarki
Sposób przygotowania
Rozgrzej w garnku oliwę, dodaj cebulę i pokrojone pieczarki, podsmaż, następnie dodaj cieciorkę, paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj pokrojony jarmuż i podsmaż całość aż odparuje się nadmiar wody.
Przygotuj cukinie. Rozkrój je na dwie w miarę równe połówki. Łyżką wydrąż środek cukinii. Cukinię spryskaj oliwą i do środka włóż farsz. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk
Placki z cukinii
Składniki
•500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
•1 jajko rozmiaru M
•1 łyżka śmietany 36%
•szczypta soli
•szczypta pieprzu
•½ cukinii
•por
•szalotka
•olej rzepakowy (do smażenia)
•600 g półtłustego twarogu
•2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
•kilka listków świeżej bazylii
•sok z cytryny
•oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie
1. Zagnieć ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, przypraw solą i pieprzem.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cukinię.
3. Białą część pora pokrój w krążki, a szalotkę bardzo drobno posiekaj.
4. Przygotowane warzywa zeszklij na niedużej ilości oleju rzepakowego, zdejmij z patelni i po tym, jak ostygną, wymieszaj z ciastem.
5. Twaróg zmiksuj z kwaśną śmietaną oraz świeżą bazylią.
6. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
7. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, układaj porcje na placuszki i smaż.
8. Osączaj za każdym razem z tłuszczu na papierowym ręczniku.
9. Podawaj z kremem bazyliowym.
Przepis pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych autorstwa Mileny Nosek
Skomentuj