Maliny to jedne z najpopularniejszych owoców lata. Sezon na nie trwa do września, a czasem nawet dłużej (w zależności od pierwszych przymrozków). Te pyszne owoce odznaczają się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Są bogate w antyoksydanty i liczne składniki odżywcze, a do tego są niskokaloryczne. Stąd też warto włączyć je do diety. Sprawdźcie trzy przepisy na desery z malinami i cieszcie się zdrowymi słodkościami!
Przepisy na desery z malinami
Babeczki z malinami
Składniki
• 250 g mąki
• 50 g mąki migdałowej
• 110 g cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 90 g masła
• 2 jajka
• 125 ml mleka
• 24 maliny
Wykonanie
W osobnych miskach wymieszaj mokre i suche składniki. Następnie do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Masę przełóż do foremek na babeczki. Do każdej babeczki wciśnij po dwie maliny. Piecz ok. 30 minut w 170 st. C, z termoobiegiem.
Przepis pochodzi z książki Justyny Pardyki Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego.
Nieoczywisty pucharek czekoladowy z malinami
Składniki
• 1 kostka miękkiego tofu,
• 50 g erytrytolu,
• 20 g naturalnego kakao,
• 50 ml mleka,
• maliny do podania.
Wykonanie
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Podać z owocami.
Przepis pochodzi z książki Anny Reguły Ach, ten cukier. Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości.
Placuszki sernikowe z patelni z sosem malinowym
Składniki
- 2 jaja kurze klasa S
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka mąki żytniej, typ 1850
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g malin (mogą być mrożone)
Wykonanie
Ubij białka. Zmieszaj/zblenduj z mąką, żółtkami, twarogiem i połową ksylitolu. Placuszki wykładaj delikatnie łyżką na rozgrzaną patelnie z olejem. Smaż 2-3 minuty na każdej ze stron pod przykryciem. Maliny zblenduj z drugą połową ksylitolu. Placuszki wyłóż na talerz i polej sosem malinowym.
Przepis pochodzi z książki Ewy Trusewicz Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia.
Skomentuj