Smoothie bowl jest idealnym pomysłem na śniadanie lub fit deser. Mimo że to lekki mus jest bardzo sycący. Pokochają go dorośli i dzieci. Tego typu śniadanie, zapakowane w szczelne pudełko lub do słoika, możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Smoothie bowl jest z reguły wegańskie, ponieważ składa się głównie z owoców i warzyw.
Jeśli więc znudziło Ci się klasyczne smoothie pite przez słomkę to zainteresuj się smoothie bowl.
Przepisów na zwaną przeze mnie „miseczkę szczęścia” jest wiele, można zrobić je ze świeżych lub też mrożonych warzyw czy owoców, przybiorą wtedy konsystencję lodowego musu i taką wersję lubię najbardziej, bo kto nie pokusi się o lody na śniadanie:)?
Tak naprawdę wystarczą ulubione owoce i blender, a więc DO DZIEŁA!
1. Lodowe Truskawkowo-Bananowe
1 szklanka mrożonych truskawek
2 mrożone banany
1/2 szklanki mleka roślinnego
Banany i truskawki blendujemy w osobnych miseczkach, dolewamy mleko dla
osiągnięcia pożądanej konsystencji następnie łączymy razem w jednej
miseczce.
2. Lodowy Banan + Awokado i Spirulina
2 mrożone banany,
1/2 świeżego awokado
1/2 łyżeczki sproszkowanej Spiruliny
Banany i awokado blendujemy w osobnych miseczkach, dodajemy spirulinę
dla osiągnięcia pożądanego koloru następnie łączymy razem w jednej
miseczce
3. Lodowe Truskawkowo-Jagodowe
2 mrożone banany,
1 kubeczek mrożonych truskawek,
1/2 kubka jagód
50 ml mleka migdałowego
Banany i truskawki blendujemy w osobnych miseczkach, dolewamy mleko dla
osiągnięcia pożądanej konsystencji, do bananów dodajemy jagody i
blendujemy następnie łączymy razem w jednej miseczce.
4. Kremowe z niebieską herbatą matcha
2 świeże banany,
1/2 szklanki mleka migdałowego,
2 łyżki odżywki białkowej wegańskiej,
1 łyżeczka niebieskiej herbaty matcha, aby nadać piękny kolor
Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do miseczki.
5. Kremowe warzywne z chia
1 banan,
1 awokado,
1 łodyga selera naciowego,
1 garść świeżego szpinaku,
1 plaster ananasa
2 łyżeczki nasion chia
1/2 kubka mleka roślinnego
Nasiona chia mieszamy z mlekiem i odkładamy do lodówki na około 20 minut, aby spęczniało. Resztę składników blendujemy i przelewamy do miseczki, na górę przelewamy pudding z nasion chia.
Skomentuj