fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

5 przepisów na letnie sałatki, które możesz zabrać do pracy

letnie sałatki



W letnich miesiącach, kiedy temperatury wzrastają, a słońce zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, warto sięgnąć po lekkie i orzeźwiające posiłki. Sałatki są idealnym rozwiązaniem na lunch do pracy, zapewniając zarówno smaczne pożywienie, jak i niezbędne składniki odżywcze. Dzięki nim możemy cieszyć się soczystymi warzywami, świeżymi ziołami i aromatycznymi dressingami, które dodadzą koloru i wyrazistego smaku naszemu codziennemu menu. Poznaj 5 przepisów na letnie sałatki, które możesz wziąć ze sobą do pracy!

Sałatka z kurczakiem i awokado

Składniki:

    • Grillowany lub pieczony kurczak, pokrojony w kostkę
    • Awokado, pokrojone w kostkę
    • Sałata mieszana
    • Ogórek, pokrojony w plasterki
    • Pomidory koktajlowe, przekrojone na pół
    • Sos winegret (olej, ocet winny, musztarda, sól i pieprz)

Wykonanie:

      1. Na dnie pojemnika ułóż liście sałaty.
      2. Na sałacie ułóż pokrojonego kurczaka, awokado, ogórki i pomidory.
      3. Skrop sałatkę sosem winegret lub przechowaj go osobno i dodaj przed spożyciem.



Sałatka grecka

Składniki:

    • Pomidory, pokrojone w kostkę
    • Ogórki, pokrojone w plasterki
    • Czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
    • Kalamata, czarne oliwki, pokrojone na połówki
    • Ser feta, pokrojony w kostkę
    • Sałata rzymska lub sałata mieszana
    • Sos grecki (oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek, oregano, sól i pieprz)

Wykonanie:

    1. W pojemniku ułóż liście sałaty.
    2. Na sałacie ułóż pokrojone pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta.
    3. Przed spożyciem skrop sałatkę sosem greckim.



Sałatka z grillowanym warzywami

Składniki:

    • Papryka czerwona i żółta, pokrojone w paski
    • Bakłażan, pokrojony w plastry
    • Cukinia, pokrojona w plastry
    • Pomidory koktajlowe, przekrojone na pół
    • Rukola
    • Sos balsamiczny (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, sól i pieprz)

Wykonanie:

    1. Warzywa grilluj na patelni grillowej lub grillu przez kilka minut z każdej strony.
    2. W pojemniku ułóż rukolę i na niej ułóż grillowane warzywa.
    3. Dodaj pomidory koktajlowe i skrop sałatkę sosem balsamicznym.



Sałatka z orzechami i truskawkami

Składniki:

  • Mieszana sałata
  • Truskawki, pokrojone na połówki
  • Orzechy włoskie, posiekane
  • Ser kozi, pokrojony w kostkę
  • Czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
  • Sos malinowy (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, maliny, sól i pieprz)

Wykonanie:

  1. Na dnie pojemnika ułóż liście mieszanej sałaty.
  2. Dodaj pokrojone truskawki, orzechy włoskie, ser kozie i cebulę.
  3. Przed spożyciem skrop sałatkę sosem malinowym.



Sałatka z makaronem i pesto

Składniki:

    • Makaron świderki lub farfalle, ugotowany i ostudzony
    • Pomidory koktajlowe, przekrojone na pół
    • Zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • Czarne oliwki, pokrojone na połówki
    • Rukola
    • Pesto (bazylia, orzeszki piniowe, czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz)

Wykonianie:

    1. W pojemniku ułóż rukolę.
    2. Dodaj ugotowany makaron, pomidory, paprykę i oliwki.
    3. Przed spożyciem dodaj pesto i dokładnie wymieszaj sałatkę.

Pamiętaj, żeby przechowywać składniki sałatki oddzielnie od sosów i dodać je dopiero przed spożyciem, aby uniknąć rozmięknięcia sałatki. Możesz dostosować ilość składników do swoich preferencji smakowych i wielkości pojemnika, w którym będziesz przechowywać sałatkę. Smacznego!

Letnie sałatki to za mało na upały? Dowiedz się więcej na temat diety w tym najgorętszym w roku okresie!



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz