Kurkuma to popularna przyprawa wytwarzana z kłącza lub korzenia rośliny Curcuma longa.
Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest członkiem rodziny Zingiberaceae, czyli rodziny imbiru. Od tysięcy lat jest stosowany jako lek ziołowy w indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej.
W Indiach rośnie 78 procent globalnej podaży kurkumy. Szereg herbat kurkumowych można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie. W tym artykule analizujemy szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych, które może przynieść jej spożywanie.
Szybkie fakty na temat herbaty z kurkumy:
- Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina.
- Kurkumina nadaje kurkumie charakterystyczny żółty kolor.
- Udowodniono, że kurkumina ma właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność.
Co to jest herbata kurkumowa?
Kurkumina ma niską biodostępność, co oznacza, że organizm ma trudności z dostępem i wchłonięciem związku. Z tego powodu popularne są suplementy z kurkumą, z ich gwarantowanymi wysokimi stężeniami kurkuminy.
Herbata kurkumowa, parzona przy użyciu startego korzenia kurkumy lub czystego proszku, jest uważana za jeden z najbardziej skutecznych sposobów spożywania przyprawy.
Nie ma konkretnej zalecanej dziennej dawki kurkumy. W oparciu o dostępne badania sugerowane dzienne spożycie zależy w dużej mierze od tego na jakie schorzenie jest stosowana.
Większość badań na dorosłych potwierdza bezpieczne stosowanie od 400 do 600 miligramów czystego proszku z kurkumy trzy razy dziennie lub od 1 do 3 gramów dziennie startego lub suszonego korzenia kurkumy. Samodzielne starcie kurkumy jest najlepszym sposobem na zapewnienie sobie czystego produktu.
Korzyści
Uważa się, że picie herbaty z kurkumy przynosi kilka korzyści, z których dziewięć opisaliśmy poniżej.
1. Kurkuma zmniejsza objawy zapalenia stawów
Jako środek przeciwzapalny kurkumina może pomóc zmniejszyć najbardziej widoczne objawy zapalenia stawów.
Badanie z 2017 r. wykazało, że spośród 206 dorosłych Amerykanów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, 63 procent stosowało suplementy niebędące witaminami w celu opanowania objawów, przy czym kurkuma była najpopularniejszym produktem, wśród badanej grupy.
2. Kurkuma wspomaga odporność
Udowodniono, że kurkumina poprawia funkcje odpornościowe, dzięki posiadaniu właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.
Wykazano również, że kurkumina działa jako modulator odpornościowy, pomagając regulować funkcję komórek odpowiedzialnych za stworzenie odporności organizmu na powstawanie komórek nowotworowych.
3. Kurkuma pomaga zmniejszyć powikłania sercowo-naczyniowe
Kilka badań wykazało, że kurkumina ma korzystne dla serca właściwości zdrowotne, ponieważ działa jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny.
Badanie z 2012 r. wykazało, że przyjmowanie 4 g kurkuminy dziennie 3 dni przed i 5 dni po operacji wszczepienia bajpasów zmniejszyło ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego lub zawału serca aż o 17 procent.
4. Kurkuma pomaga zapobiegać i leczyć raka
Jedną z najmocniej potwierdzonych klinicznie właściwości terapeutycznych kurkuminy jest jej działanie przeciwnowotworowe.
Uważa się, że kurkumina jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny obniża ryzyko uszkodzenia komórek w ciele, zmniejszając ryzyko mutacji komórek, w efekcie czego zmniejsza ryzyko powstania raka.
Ponadto liczne badania wykazały, że kurkumina ma właściwości przeciwnowotworowe, ograniczając wzrost nowotworów i rozprzestrzenianie się komórek rakowych.
Według przeglądu medycznego z 2014 r. opublikowano ponad 2000 artykułów zawierających słowa kluczowe „kurkumina” i „rak”. Obecnie badane jest zastosowanie kurkuminy jako leczenia wspomagającego w nowotworach wraz z chemioterapią i radioterapią.
5. Kurkuma pomaga w zespole jelita drażliwego (IBS)
Kurkumina od dawna stosowana jest w tradycyjnych lekach na wiele schorzeń trawiennych.
Kilka badań wykazało, że kurkumina może pomóc zmniejszyć ból związany z IBS i poprawić jakość życia osób z tą chorobą.
Badanie z 2012 r. przeprowadzone na szczurach wykazało, że kurkumina pomogła skrócić czas potrzebny do przemieszczenia pokarmu z żołądka do jelita cienkiego.
6. Kurkuma zapobiega i leczy chorobę Alzheimera
Badania wykazały, że kurkumina może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób neurodegeneracyjnych. Uważa się, że jej działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne zmniejsza uszkodzenia komórkowe, stany zapalne oraz złogi amyloidu.
Kurkumina może również spowalniać lub zapobiegać niektórym powodowanym wiekiem zmianom białek związanym z neurodegeneracją.
7. Kurkuma chroni przed uszkodzeniem wątroby i kamieniami żółciowymi.
Kilka badań wykazało, że kurkumina może chronić przed uszkodzeniem wątroby. Potencjalne korzyści kurkuminy dla wątroby i pęcherzyka żółciowego obejmują zwiększenie produkcji żółci i płynów trawiennych, jednocześnie chroniąc komórki wątroby przed uszkodzeniem przez substancje chemiczne związane z żółcią.
8. Kurkuma pomaga zapobiegać cukrzycy i zarządzać nią, gdy już występuje
Tradycyjne medycyny stosowały kurkumę w leczeniu cukrzycy od tysięcy lat. Kilka badań z wykorzystaniem modeli zwierzęcych i ludzkich wykazało, że suplementacja kurkuminą może mieć właściwości przeciwcukrzycowe.
9. Kurkuma pomaga leczyć i kontrolować choroby płuc
Naukowcy podejrzewają, że przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości kurkuminy mogą pomóc zmniejszyć objawy przewlekłych lub długotrwałych chorób płuc.
W przeglądzie medycznym z 2017 r. stwierdzono, że chociaż dowody kliniczne są ograniczone, kurkumina może pomóc w leczeniu astmy, zwłóknienia płuc i mukowiscydozy, raka lub uszkodzenia płuc oraz przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
Przygotowanie
Herbatę z kurkumy można przygotować z czystego proszku z kurkumy lub samodzielnie startej lub mielonej, suszonej kurkumy. Fermentowane kurkumy, powszechnie sprzedawane jako produkty herbaciane, mają wyższe stężenie biologicznie dostępnej, czyli wchłanialnej kurkuminy.
Sposób zrobienia herbaty kurkumowej to:
- zagotuj 4 szklanki wody
- dodaj 1 do 2 łyżeczek mielonej, tartej lub sproszkowanej kurkumy
- pozostawić mieszaninę na wolnym ogniu przez około 10 minut
- odcedź herbatę do pojemnika i pozwól jej ostygnąć przez 5 minut
Wiele osób dodaje dodatkowe składniki do swojej kurkumy, aby poprawić smak lub pomóc w jej wchłanianiu. Typowe dodatki obejmują:
- Miód, aby osłodzić herbatę i nadać mieszance więcej właściwości przeciwdrobnoustrojowych.
- Pełne mleko, śmietana, mleko migdałowe, mleko kokosowe lub 1 łyżka oleju kokosowego lub ghee (nieoczyszczone masło), aby wspomóc wchłanianie, ponieważ kurkumina wymaga prawidłowego rozpuszczenia zdrowych tłuszczów.
- Czarny pieprz, który zawiera piperynę, substancję chemiczną znaną z wspomagania wchłaniania kurkuminy, która dodatkowo może nadać herbacie aromat przyprawy.
- Cytryna, limonka lub imbir, aby poprawić właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe w mieszance i poprawić smak.
Skomentuj