fbpx
zdrowa kuchnia zioła

9 zdrowotnych korzyści cynamonu popartych dowodami



Cynamon to bardzo smaczna przyprawa. Jest ceniony za swoje właściwości lecznicze od tysięcy lat. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie wiedzieli od wieków.

Oto 10 korzyści zdrowotnych cynamonu, które są wspierane przez badania naukowe.

1. Cynamon jest bogaty w substancję o silnych właściwościach leczniczych

Cynamon jest przyprawą wytwarzaną z wewnętrznej kory drzew naukowo znanej jako Cinnamomum.

Był używany jako składnik leczniczy i przyprawa w całej historii, sięgający starożytnego Egiptu. Kiedyś był rzadki i cenny i był uważany za prezent odpowiedni dla królów.

Obecnie cynamon jest tani, dostępny w każdym sklepie i supermarkecie łatwo go znajdziesz.

Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu:

  • Cynamon cejloński: znany również jako „prawdziwy” cynamon.
  • Cassia cynamon: obecnie popularniejsza odmiana i to, co ludzie na ogół nazywają słowem „cynamonem”.

Cynamon jest wytwarzany przez ścinanie kory.

Po wyschnięciu tworzy rolki, które nazywamy laskami cynamonu. Mieli się je w celu uzyskania sproszkowanej przyprawy, którą kupujesz w sklepach.

Wyraźny zapach i smak cynamonu wynika z tłustej części, która ma bardzo wysoką zawartość złożonego aldehydu cynamonowego.

Naukowcy uważają, że ten związek jest odpowiedzialny za większość potężnego wpływu cynamonu na zdrowie i metabolizm.



2. Cynamon jest pełen przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze chronią twoje ciało przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi przez wolne rodniki.

Cynamon jest pełen silnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole.

W badaniu porównującym aktywność przeciwutleniającą 26 przypraw, cynamon okazał się wyraźnym zwycięzcą, a nawet wyprzedził „superfoods”, takie jak czosnek i oregano.

Cynamon może być stosowany jako naturalny środek konserwujący żywność.

3. Cynamon ma właściwości przeciwzapalne

Zapalenie jest niezwykle poważnym stanem dla naszego zdrowia, który nie zawsze daje wyraźne objawy.

Pomaga organizmowi zwalczać infekcje i naprawiać uszkodzenia tkanek.

Jednak zapalenie może stać się problemem, gdy jest przewlekłe i skierowane przeciwko własnym tkankom twojego ciała.

Pod tym względem przydatny może być cynamon. Badania pokazują, że ta przyprawa, poprzez zawarte w niej przeciwutleniacze ma silne właściwości przeciwzapalne.

4. Cynamon może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Cynamon jest powiązany ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, najczęstszej na świecie przyczyny przedwczesnej śmierci.

U osób z cukrzycą typu 2 1 gram lub około pół łyżeczki cynamonu dziennie ma korzystny wpływ na markery krwi.

Obniża poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, podczas gdy „dobry” cholesterol HDL pozostaje stabilny.

Niedawno w dużym badaniu przeglądowym stwierdzono, że dawka cynamonu wynosząca zaledwie 120 mg dziennie może mieć takie skutki. W tym badaniu cynamon zwiększył także  poziom cholesterolu HDL, a więc tzw. „dobry”.

W badaniach na zwierzętach wykazano, że cynamon obniża ciśnienie krwi.

W połączeniu wszystkie te czynniki mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca.



5. Cynamon może poprawić wrażliwość na insulinę

Insulina jest jednym z kluczowych hormonów regulujących metabolizm i zużycie energii. Jest również niezbędny do transportu cukru we krwi z krwiobiegu do komórek.

Problem polega na tym, że wiele osób jest odpornych na działanie insuliny. Stan ten jest znany jako insulinooporność, cecha charakterystyczna poważnych chorób, takich jak zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2.

Dobrą wiadomością jest to, że cynamon może zmniejszyć oporność na insulinę, pomagając temu ważnemu hormonowi wykonać swoją pracę.

Zwiększając wrażliwość na insulinę, cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi, jak wspomniano powyżej.

6. Cynamon obniża poziom cukru we krwi i ma silne działanie przeciwcukrzycowe

Cynamon jest dobrze znany ze swoich właściwości obniżających poziom cukru we krwi.

Oprócz korzystnego wpływu na insulinooporność, cynamon może obniżać poziom cukru we krwi dzięki kilku innym mechanizmom.

Po pierwsze, wykazano, że cynamon zmniejsza ilość glukozy, która dostaje się do krwioobiegu po posiłku.

Odbywa się to poprzez ingerencję w liczne enzymy trawienne, które spowalniają rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym.

Po drugie, związek zawarty w cynamonie może działać na komórki przez naśladowanie insuliny. To znacznie poprawia wychwyt glukozy przez twoje komórki, chociaż działa znacznie wolniej niż sama insulina.

Liczne badania na ludziach potwierdziły przeciwcukrzycowe działanie cynamonu, wykazując, że może on obniżyć poziom cukru we krwi na czczo o 10–29%.

Skuteczna dawka wynosi zwykle 1–6 gramów lub około 0,5–2 łyżeczki cynamonu dziennie.

7. Cynamon może mieć korzystny wpływ na choroby neurodegeneracyjne

Choroby neurodegeneracyjne charakteryzują się postępującą utratą struktury lub funkcji komórek mózgowych.

Choroba Alzheimera i Parkinsona są dwoma najczęstszymi typami tych schorzeń.

Wydaje się, że dwa związki występujące w cynamonie hamują gromadzenie się białka zwanego tau w mózgu, które jest jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera.

W badaniu na myszach z chorobą Parkinsona cynamon pomógł w ochronie neuronów, znormalizowaniu poziomu neuroprzekaźników i poprawie funkcji motorycznych.

Efekty te należy dalej badać u ludzi.


8. Cynamon może chronić przed rakiem

Rak jest poważną chorobą, charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem i mutacjami komórek.

Cynamon został szeroko przebadany pod kątem jego potencjalnego zastosowania w profilaktyce i leczeniu raka.

Ogólnie rzecz biorąc, dowody są ograniczone do badań in-vitro i badań na zwierzętach, które sugerują, że ekstrakty cynamonu mogą chronić przed rakiem.

Działa poprzez zmniejszenie wzrostu komórek rakowych i tworzenia naczyń krwionośnych w guzach i wydaje się być toksyczny dla komórek rakowych, powodując ich śmierć.

Badanie na myszach z rakiem okrężnicy wykazało, że cynamon jest silnym aktywatorem enzymów detoksykacyjnych w okrężnicy, chroniącym przed dalszym wzrostem raka.

Odkrycia te zostały poparte eksperymentami w laboratoriach, które wykazały, że cynamon aktywuje ochronne odpowiedzi przeciwutleniające w ludzkich komórkach okrężnicy.

Niezależnie od tego, czy cynamon ma jakikolwiek wpływ na ludzi musi zostać potwierdzone w kontrolowanych badaniach.

9. Cynamon pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i grzybicze

Aldehyd cynamonowy, jeden z głównych aktywnych składników cynamonu, może pomóc w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji.

Wykazano, że olej cynamonowy skutecznie leczy infekcje dróg oddechowych wywołane przez grzyby.

Może także hamować wzrost niektórych bakterii, w tym Listerii i Salmonelli.

Dowody są jednak ograniczone i jak dotąd nie wykazano, że cynamon zmniejsza infekcje w innych częściach ciała.

Przeciwdrobnoustrojowe działanie cynamonu może również pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów i zmniejszyć nieświeży oddech.

Lepiej jest używać cejloński („prawdziwy”) cynamon?

Nie wszystkie cynamony są sobie równe.

Odmiana Cassia zawiera znaczne ilości związku zwanego kumaryną, który uważa się za szkodliwy w dużych dawkach. Cały cynamon powinien mieć korzyści zdrowotne, ale Cassia może powodować problemy w dużych dawkach z powodu zawartości tego związku.

Cejloński („prawdziwy” cynamon) jest pod tym względem znacznie lepszy, ponieważ badania pokazują, że kumaryny ma znacznie mniej niż odmiany Cassia.

Niestety większość cynamonu znajdowanego w supermarketach to tańsza odmiana Cassia. Możesz go znaleźć w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz