Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka m.in. takich książek jak: Jedz zielone!, Jelito drażliwe. Leczenie dietą oraz Insulinooporność. Leczenie dietą oraz współautorka Zdrowego Grilla. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia, pełniąc funkcję między innymi lidera zadania dotyczącego nadwagi i otyłości w Szwajcarsko – Polskim Programie Współpracy. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych oraz będących na dietach alternatywnych ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy dotyczące między innymi żywienia w chorobach tarczycy. Wykładowca na studiach podyplomowych Żywienie Człowieka w IŻŻ oraz Dietetyce na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym. Twórca i opiekun merytoryczny projektu edukacji żywieniowej w szkołach ,,Zielona Kraina’’. Współpracuje z licznymi firmami, promując zasady zdrowego żywienia, oraz placówkami cateringowymi – zarówno dietetycznymi, jak i tymi, które przygotowują posiłki do szkół i przedszkoli. Współprowadzi catering NaturChef. Propaguje wiedzę na temat zdrowego żywienia poprzez liczne wykłady i spotkania z różnymi odbiorcami, również z osobami starszymi, rodzicami dzieci w szkołach i przedszkolach. Wykonawca wielu zadań Narodowego Programu Zdrowia i kampanii społecznych. Aktywna uczestniczka konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia telewizyjne i radiowe oraz artykuły naukowe i popularnonaukowe.
Dietetyka jest nie tylko moją pracą, ale przede wszystkim sposobem życia, pasją, która daje ogrom satysfakcji i samorealizacji. Moim celem jest zwiększanie świadomości zdrowego żywienia przy zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety wśród wszystkich pokoleń naszego społeczeństwa dla poprawy zdrowia i jakości codziennego życia. W mojej pracy najważniejszą zasadą jest indywidualne podejście, zaangażowanie i wsparcie w każdym momencie zmagania się z walką o zdrowy styl życia. Fascynuję się nie tylko zdrowym żywieniem, ale również smacznym i zdrowym gotowaniem, pokazując, jak można przygotowywać ciekawe posiłki w czasie warsztatów i samodzielnej nauki gotowania w domu pacjenta.
Skomentuj