Przepis pochodzi z książki “S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych”
Składniki
•2 jajka
•1 łyżeczka oliwy z oliwek
•ząbek czosnku
•½ cebuli
•garść jarmużu obranego (bez łodygi)
•1 pomidor
•przyprawy: pieprz, szczypta oregano i chilli
Sposób przygotowania
Zacznij od pomidora. Sparz go gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przetarty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Delikatnie podsmaż. Następnie dodaj pomidory. Dopraw je ziołami, ale nie mieszaj ich zbyt często, aby się nie rozpadły. Dodaj chili, a potem jarmuż. Przemieszaj delikatnie całość. Dodaj jajka. Gotuj przez około 1 minutę nie mieszając jajek. Następnie przykryj pokrywką i odstaw na 3-5 minut. Szakszuka smakuje najlepiej, kiedy żółtka są jedynie delikatnie ścięte 😊
Ilość porcji 2
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia 167 kcal
Białko 12 g
Tłuszcze 10 g
Węglowodany (og.) 8.3 g
Błonnik 2.3 g
Wapń 70 mg
Skomentuj