Kiedy mamy problem z odżywianiem i zmagamy się z chorobami tym wywołanymi (np. otyłością), szukamy pomocy u różnych źródeł. Część z nas zwraca się z prośba o poradę do Wujka Google, co jest jedną z najbardziej szkodliwych możliwości. W Internecie bowiem można znaleźć wszystko, od dobrych rad i fachowych artykułów po przemyślenia i dziwne teorie osób, które o zdrowym trybie życia nie wiedzą zbyt wiele. Co więc zrobić w takiej sytuacji? Najlepiej udać się do specjalisty. Do grona osób zajmujących się problemami odżywiania należą przede wszystkim dietetycy. Jak jednak wybrać takiego, który rzeczywiście nam pomoże? W jaki sposób działa dobry dietetyk i jakie są jego kompetencje?
Kompetencje dietetyka
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że dietetyk nie jest osobą, która przedstawi nam na pierwszej wizycie cudowną, uniwersalną dietę, która w kilka dni pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy. Do kompetencji dietetyków należy w pierwszej kolejności ustalenie kwestii związanych z codziennym trybem żywienia, takich jak: określenie ilości przyjmowanej energii (pochodzącej z pokarmu), praca nad zmianą nawyków żywieniowych oraz dostosowanie diety do poziomu aktywności fizycznej. Dobry dietetyk nie proponuje podążania za jednym jadłospisem, ściśle trzymając się jego wyznaczników. W rozmowie z pacjentem przedstawia również inne możliwości leczenia chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem.
Wizyta u specjalisty stanowi również po części terapię psychologiczną. Otyłość lub nadwaga sprawiają często, że osoby cierpiące na te przypadłości mają zaniżoną samoocenę i brakuje im wiary w siebie. Dobry dietetyk podczas wizyt pomaga pacjentowi wyjść z cienia kompleksów oraz dyskomfortu fizycznego i psychicznego.
Należy pamiętać, iż dietetyk jest specjalistą, który posiada wykształcenie kierunkowe. W tym celu ukończył kilkuletnie studia. Osoby, które mogą się poszczyć jedynie kilkudniowym kursem, nie powinny określać się mianem dietetyka.
Cechy dobrego dietetyka
jaki powinien być dobry dietetyk? Oto lista jego cech:
- wyrozumiały
- kontaktowy
- idący na kompromis, ale zasadniczy
- motywujący
- konsekwentny
- wymagający
- z chęcią udostępniający swoją wiedzę
- mający na celu przede wszystkim edukację pacjenta, a nie jedynie pozbycie się obecnego problemu
- posiadający umiejętności łączenia podstawowego zagadnienia (np. otyłości), z jego przyczynami, dolegliwościami, itp.
- biorący pod uwagę status ekonomiczny pacjenta i jego historię choroby
- umiejący polecić specjalistów z dziedziny sportu i medycyny
- orientujący się w obecnych trendach żywieniowych, zasobach rynku spożywczego, sugerujący marki konkretnych produktów i wyjaśniający, czym podyktowane są te wybory
- umiejący instruować pacjenta, jak przygotować posiłki i jakich produktów używać.
Pierwsza konsultacja – pierwsze wrażenie
Pierwsza konsultacja pozwala zweryfikować to, czy pacjent i dietetyk znajdą porozumienie i będą w stanie ze sobą współpracować. Weryfikacja ta obywa się, rzecz jasna, na podstawie subiektywnej oceny. Kierujemy się w tym przypadku intuicją. Musimy poczuć chęć ustalenia wspólnych celów i sposobu ich osiągnięcia. Nieco pewniej czujemy się, gdy udajemy się do specjalisty, którego polecił nam ktoś bliski lub znajomy. Trzeba jednak pamiętać, iż to, że dana osoba pomogła komuś innemu, nie znaczy, że pomoże i nam. Relacja dietetyk-pacjent jest – pod tym względem – identyczna jak niemal wszystkie relacje międzyludzkie. Możemy nie zapałać do danego specjalisty sympatią i, co istotniejsze, może on nie wzbudzić naszego zaufania. Czasem pierwsze wrażenie jest tak negatywne, że wpływa ono na całą dalszą współpracę. Pamiętaj, że zaufanie stanowi podstawę dobrej współpracy.
Pierwsza konsultacja to nie tylko poznanie swojego specjalisty, ale także swojego ciała. Podczas pierwszej wizyty dietetyk najczęściej przeprowadza wywiad zdrowotny i żywieniowy. Dotyczy on m.in. dotychczasowych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej, dolegliwości, przebytych chorób, wcześniejszych prób odchudzania itp. Następnie dietetyk wykonuje analizę składu ciała i pomiary antropometryczne (obwód w talii, w pasie, w biodrach). Wyniki zostają omówione z pacjentem. Na podstawie wywiadu i wyników ustala się dalszy plan działania. Niekiedy nie od razu pacjent otrzymuje rozpiskę diety. Dietetyk może potrzebować więcej czasu na ułożenie jadłospisu w oparciu o wywiad, preferencje żywieniowe pacjenta i wyniki badań.
Dla niektórych osób pójście do dietetyka wymaga pewnego przełamania się. Konsultacje stanowią też moment spojrzenia prawdzie w oczy i uzmysłowienia sobie skali problemu. Trzeba jednak pamiętać, że bez opieki specjalisty skuteczna walka z nadwagą i otyłością może okazać się niemożliwa, zaś samodzielne odchudzanie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Artykuł powstał na podstawie książki Mileny Nosek Otyłość brzuszna
Skomentuj