Słodka bezglutenowa propozycja na omlet typu “grzybek”. Dobrze sprawdza się w tym daniu zarówno sezonowe owoce lata, jak i innych pór roku. Niech zawita do naszego menu nieco więcej pór roku. Warto!
Składniki:
- jajka z wolnego wybiegu – 3 sztuki
- miód – 1 łyżeczka
- mąka jaglana – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- mleko migdałowe – 50 ml
- truskawki – 30 g
- czereśnie – 30 g
- świeża mięta – kilka listków do dekoracji
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Krok 1: Nagrzej piekarnik do 160°C (termoobieg). Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj z odrobiną soli na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mleko, mąkę oraz miód i wszystko wymieszaj.
Krok 2:Do białek wlej zawartość miski z żółtkami i ostrożnie połącz obie masy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie za pomocą drewnianej łyżki.
Krok 3: Rozgrzej posmarowaną olejem nieprzywieralną patelnię, a następnie wylej na nią zawartość miski i delikatnie wyrównaj wierzch drewnianą łyżką.
Krok 4: Włóż puszysty omlet do piekarnika i piecz 15 min. Po upływie tego czasu udekoruj świeżymi owocami i miętą.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna
Skomentuj