Składniki:
- batat – 1 duży
- jarmuż – 100 g
- hummus naturalny – 100 g
- oliwa o smaku chili – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
Sposób przyrządzenia:
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój na pół. Wewnętrzne części połówek nakłuj widelcem, posyp solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz do miękkości (około 40 minut).
Krok 2: Jarmuż porwij na mniejsze kawałki, odrzucając zgrubiałe łodygi, skrop oliwą, posyp odrobiną soli, wyłóż na płaską blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na ostatnie 10 minut pieczenia batatów. Uważaj, by jarmuż się nie spalił. Gdy zacznie szybko ciemnieć, wyciągnij blachę z piekarnika. Ma pozostać lekko zielony i chrupki.
Krok 3:
Upieczone bataty smaruj hummusem i posyp jarmużem.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna
Skomentuj