Składniki:
- jajka – 2 sztuki rozmiaru M (100g)
- mąka pszenna – 2 łyżki (25g)
- sól morska – szczypta
- czarny pieprz – szczypta
- papryka czerwona pokrojona w kostkę – 1/4 sztuki (30g)
- papryka zielona pokrojona w kostkę – 1/4 sztuki (30g)
- por (biała część) pokrojona w prążki – kawałek 5 cm (30g)
- pomidor (np. czekoladowy)pokrojony w kostkę – mała sztuka (130g)
- olej rzepakowy – 1 łyżka (10g)
- dowolne, lubiane przyprawy
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj niewielką ilość wody, cebulę i lekko podduś. Następnie wsyp resztę warzyw i całość wymieszaj, duś kilka minut. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę z dodatkiem soli.
- Do ubitych białek dodaj żółtka, uduszone warzywa i delikatnie wymieszaj. Wszystko wyłóż na patelnię, smaż z obu stron przez ok 2 minuty (aż się lekko zarumieni).
- Omlet podawaj na ciepło, posypany dowolną zieleniną.
Przepis pochodzi z książki Mileny Nosek Otyłość brzuszna
Skomentuj