fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Bakaliowe kuleczki



Składniki:

  • daktyle suszone bez pestek, namoczone wcześniej godzinę w gorącej wodzie – 1 opakowanie (200g)
  • kakao naturalne – 2 łyżki (25g)
  • cytryna – skórka otarta z 1 sztuki
  • sól różowa – szczypta
  • ulubione przyprawy, np. sproszkowany imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon lub sproszkowana herbata matcha
  • dodatki do obtoczenia: mak, sezam lub wiórka kokosowe



Wykonanie:

  1. Namoczone daktyle odsącz i wrzuć do blendera. Zmiksuj. Przełóż je do większej miski, dodaj sól, kakao, przyprawy i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na 15 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia kuleczek.
  3. Formuj kuleczki w zwilżonych wodą dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
  4. Obtaczaj kulki w wybranych przez siebie składnikach i odkładaj na papier do pieczenia. Możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia. Świetne na wynos.

Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz