fbpx
diety dolegliwości

Hipoglikemia – jaką dietę stosować?

Hipoglikemia to niski poziom cukru we krwi. Może to powodować bóle głowy, osłabienie i niepokój. Jakie pokarmy powinna spożywać osoba z hipoglikemią, aby złagodzić objawy?

Co to jest hipoglikemia?

Cechą charakterystyczną hipoglikemii jest utrzymujący się niski poziom cukru we krwi. Niekiedy dolegliwości te wiążą się z cukrzycą, jednak choroby te nie muszą występować równocześnie.

Spośród częstych przyczyn hipoglikemii wymienić można niedobory hormonalne, przewlekłe choroby i nadmierne spożycie alkoholu.

Kiedy poziom cukru we krwi spada w ciągu 4 godzin od spożycia posiłku, możesz doświadczać reaktywnej hipoglikemii. Ten stan jest spowodowany nadmierną produkcją insuliny po jedzeniu.

Spośród objawów hipoglikemii wymienić można:

  • drżenie,
  • uczucie osłabienia lub omdlenia,
  • ból głowy,
  • uczucie ospałości psychicznej,
  • dezorientację,
  • niepokój i drażliwość,
  • łzawienie,
  • palpitacje serca,
  • blednie,
  • zamazany widok,
  • mrowienie ust.



Śniadanie

Pacjenci cierpiący na hipoglikemię powinni zawsze starać się zjeść śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu, gdyż w nocy mogą następować spadki cukru we krwi.

Wskazane jest ograniczenie spożycia soków owocowych rano i wybieranie soków bez dodatku cukru. Mogą one powodować niestabilność poziomu cukru we krwi.

Na śniadanie można zjeść przykładowo:

  • jajka na twardo i tosty pełnoziarniste,
  • płatki owsiane z jagodami, pestkami słonecznika, agawą i cynamonem,
  • Jogurt grecki z jagodami, miodem i płatkami owsianymi.

Cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i można nim posypać wiele produktów spożywczych. Więcej na temat właściwości zdrowotnych cynamonu przeczytasz w artykule 9 zdrowotnych korzyści cynamonu popartych dowodami.



Obiad

Obiad powinien zawierać białko, zdrowe tłuszcze i złożone węglowodany, które będą powoli uwalniać energię.

Oto kilka dobrych pomysłów na obiad w przypadku hipoglikemii:

  • kurczak lub tofu z brązowym ryżem i warzywami,
  • łosoś z warzywami gotowanymi na parze lub surówką,
  • gulasz fasolowy z soczewicą, fasolą, ciecierzycą i pomidorami z puszki.

Konieczne jest, aby osoba z hipoglikemią była świadoma indeksu glikemicznego spożywanych pokarmów. Niektóre pokarmy, które wydają się zdrowe, mogą mieć wysoki IG. Na szczęście często istnieje alternatywa, która ma niższy IG. Na przykład słodkie ziemniaki mają stosunkowo niski IG i są pełne przeciwutleniaczy, co czyni je lepszym wyborem niż inne rodzaje ziemniaków.



Kolacja

Posiłki wieczorne powinny być nieco lżejsze. Wskazane jest, aby osoby cierpiące na hipoglikemię spożywały na kolację produkty bogate w białko i węglowodany.

Na kolację możesz spróbować przyrządzić:

  • kanapkę z tuńczykiem, kurczakiem lub tofu na pieczywie pełnoziarnistym z liśćmi sałaty,
  • sałatkę z ciecierzycy i ulubionych warzyw,
  • sałatkę z łososiem i jajkiem.


Przekąski

Osoby z hipoglikemią powinny starać się spożywać małe, pożywne przekąski między posiłkami. Pomaga to w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi oraz dostarcza organizmowi odpowiednią ilość witamin, minerałów i składników odżywczych.

Jedz jedną przekąskę rano, drugą po południu i coś małego przed snem. Może to pomóc utrzymać stabilny poziom cukru we krwi zarówno w ciągu dnia, jak i nocy.

Jako zdrowe przekąski, możemy polecić:

  • małe jabłko z kilkoma plasterkami sera cheddar,
  • banana z garścią orzechów lub nasion,
  • kromkę pełnoziarnistego chleba tostowego z puree z awokado lub hummusem,
  • pełnoziarniste krakersy zwieńczone małą puszką sardynek lub tuńczyka,
  • marchewkę, paprykę i ogórka zanurzone w hummusie,
  • koktajl warzywny.

Więcej na temat zdrowych przekąsek (nie tylko w hipoglikemii), przeczytacie w artykule Postaw na zdrową przekąskę .

Przytoczone tu propozycję są jedynie przykładami. Pamiętaj, że sposób postępowania w w walce z każdą chorobą powinieneś skonsultować ze specjalistą.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz