Składniki
• 1 szklanka płatków owsianych
• 1 tabliczka czekolady gorzkiej
minimum 70% kakao
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1 małe espresso
• garść orzechów włoskich
• 1 łyżeczka pasty waniliowej
Sposób przygotowania
Pastę waniliową zmieszaj z espresso. Czekoladę rozpuść i dodaj do niej olej rzepakowy, następnie połącz z espresso. Do miski z płatkami owsianymi dodaj mieszankę czekoladową. Mieszaj tak długo, aż w miarę możliwości obtoczysz większość płatków owsianych. Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przełóż do słoika, szczelnie zamknij.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Katarzyny Olejniczak i Ann Piekarczyk.
Skomentuj