Składniki:
- policzki wieprzowe – 2 sztuki (150g)
- cebula – 2 sztuki
- listki szałwii – 10 sztuk
- mrożony groszek – 1/3 szklanki (100g)
- czosnek – 1 ząbek (5g)
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (15g)
- sól morska – do smaku
- pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine – 1 łyżka (10g)
- pieprz cayenne – szczypta
- pomidorki cherry – kilka sztuk (60g)
- sałata maślana kilka listków (40g)
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szałwię.
- Zrumień policzki w oliwie z szałwią, następnie – po odsączeniu np. na ręczniku papierowym – przełóż je do mąki.
- Na patelnie wrzuć pokojoną w kostkę cebulę i czosnek, rumień około 2 minuty, mieszając tak, aby się nie przypaliły. Dodaj z powrotem mięso.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę gorącej wody, dopraw solą, pieprzem i gotuj na średnim ogniu około 75 minut, sprawdzając czy nie trzeba dolać gorącej wody.
- Pod koniec gotowania dodaj groszek, kolejną szklankę gorącej wody i szczyptę pieprzu cayenne (według uznania), kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut. Podawaj ciepłe.
Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek
Skomentuj