Składniki
(forma o średnicy 22 cm – osiem porcji):
Spód:
• 1 jajko,
• 130 g mąki pełnoziarnistej,
• 70 g masła (koniecznie wcześniej
schłodzonego w lodówce),
• 70 g erytrytolu (najlepiej
zmielonego na pył).
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać, dodać kawałki zimnego masła, zagnieść. Rozłożyć na dnie formy, nakłuć, piec w 180 st. C przez 25-35 minut (ciasto można schłodzić jeszcze chwilę w lodówce przed włożeniem go do piekarnika). Ostudzić.
Krem:
• 2 puszki mleka kokosowego
(tylko stała część!),
• 40 g erytrytolu (najlepiej
zmielonego na pył),
• sok i skórka z ½ cytryny (zamiennie
pomarańczy, wanilii; można
również dodać kakao i zrobić masę
czekoladową).
Sposób przygotowania
Mleko kokosowe schłodzić – im dłużej, tym lepiej (tutaj nie sprawdzi się produkt w wersji light). Oddzielić część stałą od płynnej (nie mieszać!). Część stałą ubijać delikatnie ze słodzikiem, na końcu wymieszać z sokiem i skórką cytrynową. Wyłożyć na ostudzonym spodzie tarty, schłodzić ponownie w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Anny Reguły Ach, ten cukier. Odżywianie w cukrzycy, insulinooporości o otyłości
Skomentuj