Klimatarianin będzie więc unikał egzotycznych produktów w każdej postaci, będzie się edukował w kwestiach lokalnych, będzie zorientowany, co się dzieje w jego miejscu zamieszkania, co uprawia się w okolicy, które produkty są sprowadzane, a które wytwarzane w kraju, którzy producenci oszukują, a którzy nie.
Lista „dobrego klimatarianina” powinna więc zacząć się od:
-
Wybierania produktów o niskim śladzie węglowym – cel nadrzędny i określający wszelkie inne działania klimatarianina. W przypadku wątpliwości, czy dane działanie będzie zgodne z ideą klimatarianizmu, zawsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy pomoże ono zwalczać szkodliwe zmiany klimatyczne, czy raczej przyczyni się do tworzenia gazów cieplarnianych;
-
Rezygnowanie z produktów importowanych, egzotycznych, na rzecz produktów lokalnych – wspieramy tym sposobem lokalną społeczność, mamy dostęp do świeżych, często ekologicznych, bogatych w składniki odżywcze produktów. Zalety lokalnych zakupów są nieporównywalnie większe niż zakupy produktów z importu w dużych korporacjach;
-
Wybieranie produktów sezonowych, nieprzetworzonych – chodzi dosłownie o życie w zgodzie z porami roku. Samemu trzeba się wyedukować, jakie produkty pojawiają się w jakim czasie, w miejscu, w którym się mieszka. Jedząc sezonowo żyjemy w zgodzie z naturą, mamy dostęp do najsmaczniejszych produktów w najlepsze cenie (wystarczy porównać ceny i smak np. truskawek kupionych zimą w markecie, w którym znalazły się poprzez import z czerwcowymi truskawkami polskich producentów, wnioski nasuwają się same);
-
Edukacja klimatyczna – klimatarianin będzie dbał o wiedzę i szerzenie świadomości, edukowanie otoczenia o zagrożeniach, jakie niesie ze sobą styl życia, który nie bierze pod uwagę zmian klimatycznych;
-
Zero waste – życie zgodnie z tymi zasadami również będzie zgodne z zasadami klimatarianina. Chodzi przede wszystkim o generowanie jak najmniejszej ilości odpadów podczas codziennego życia, a więc przetwarzanie, recykling, kompostowanie, a także odmawianie. Idea zero waste z powodzeniem może być stosowana w kuchni. Kuchnia zero waste polega na wykorzystaniu elementów, które w tradycyjnym ujęciu są śmieciami, a dla kogoś zero waste będą stanowiły wartościowy produkt (np. obierki z ziemniaków zamienione na chipsy, gotowanie bulionu z obierek warzyw gromadzonych przez dłuższy czas i przechowywanych w zamrażalce), klimatarianin podobnie jak osoba zero waste będzie planować zakupy i posiłki, nie będzie gromadzić olbrzymich zapasów, z których połowa może się zepsuć, będzie wiedział, jak odpowiednio przechowywać żywność, by jego przydatność była dłuższa;
-
Oszczędzanie – klimatarianin to osoba oszczędna, rezygnująca z podróży samochodem i samolotem, jeśli ma inną możliwość, oszczędzająca prąd, oszczędzająca wodę, ograniczająca zużycie plastiku, rezygnująca z zakupów ubraniowych w sieciówkach (branża modowa to ogromny ślad węglowy, poliester, mikrowłókna, niska jakość odzieży skutkuje tym, że szybko lądują one w śmieciach).
Skomentuj