Świeże jagody to popularny letni przysmak. Mają słodki smak, są soczyste i pożywne. Jagody mogą być spożywane świeżo zebrane lub włączone do różnych przepisów. Można je również kupić zamrożone. Pyszny smak i łatwość dodania do diety nie są ich jedynymi zaletami. Poznaj 8 korzyści zdrowotnych jagód.
1. Utrzymanie zdrowych kości
Borówki zawierają żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk i witaminę K. Każdy z nich jest składnikiem kości. Odpowiednie spożycie tych minerałów i witamin przyczynia się do budowy i utrzymania struktury i siły kości.
Żelazo i cynk pełnić kluczowe role w utrzymaniu siły i elastyczności kości i stawów.
Niskie spożycie witaminy K zostało powiązane z większe ryzyko złamania kości. Jednak odpowiednie spożycie witaminy K poprawia wchłanianie wapnia i może zmniejszać utratę wapnia.
2. Zdrowie skóry
Kolagen to system wsparcia skóry. Opiera się na witaminie C jako niezbędnym składniku odżywczym i pomaga zapobiegać uszkodzeniom skóry spowodowanym przez słońce, zanieczyszczenia i dym. Witamina C może również poprawiać zdolność kolagenu do wygładzania zmarszczek i poprawiania ogólnej tekstury skóry.
Jedna filiżanka jagód zapewnia 24% zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
3. Obniżenie ciśnienie krwi
Utrzymanie niskiego poziomu sodu jest niezbędne do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Jagody nie zawierają sodu.
Są za to bogate w potas, wapń i magnez. Niektóre badania wykazały, że diety ubogie w te minerały wiążą się z wyższym ciśnieniem krwi. Odpowiednie spożycie tych minerałów w diecie to uważa się, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
4. Wsparcie w cukrzycy
Badania wykazały, że osoby z cukrzycą typu 1, które spożywają dietę bogatą w błonnik, mają niski poziom glukozy we krwi, a osoby z cukrzycą typu 2, które jedzą, mogą mieć lepszy poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny. Jedna filiżanka jagód dostarcza 3,6 grama (g) błonnika.
5. Ochrona przed chorobami serca
Błonnik, potas, kwas foliowy, witamina C, witamina B6 i fitoskładniki zawarte w jagodach wspierają zdrowie serca. Brak cholesterolu w jagodach jest również korzystny dla serca. Zawartość błonnika pomaga obniżyć całkowitą ilość cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Witamina B6 i folian zapobiegają gromadzeniu się związku znanego jako homocysteina. Nadmierne gromadzenie się homocysteiny w organizmie może uszkadzać naczynia krwionośne i prowadzić do problemów z sercem.
6. Zapobieganie rakowi
Witamina C, witamina A i różne składniki odżywcze zawarte w jagodach działają jako silne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki związane z chorobami.
Badania sugerują, że przeciwutleniacze mogą hamować wzrost guza , zmniejszać stan zapalny w organizmie i pomagać w zapobieganiu lub spowolnieniu raka przełyku, płuc, jamy ustnej, gardła, endometrium, trzustki, prostaty i okrężnicy .
Borówki zawierają również kwas foliowy, który odgrywa rolę w syntezie i naprawie DNA. To może zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych z powodu mutacji w DNA.
7. Poprawa zdrowia psychicznego
Badania populacyjne wykazały, że spożycie jagód jest związane z wolniejszym spadkiem funkcji poznawczych u starszych kobiet.
Badania wykazały również, że jagody mogą nie tylko zmniejszać ryzyko uszkodzenia funkcji poznawczych, ale także poprawić pamięć krótkotrwałą osoby i koordynacja ruchowa.
8. Zdrowe trawienie i utrata wagi
Borówki pomagają zapobiegać zaparciom i utrzymują regularność zdrowego przewodu pokarmowego dzięki zawartości błonnika.
Błonnik pokarmowy jest również powszechnie uznawany za ważny czynnik w odchudzaniu i zarządzaniu wagą, działając jako „środek wypełniający” w układzie pokarmowym. Pokarmy bogate w błonnik zwiększają uczucie sytości lub uczucie sytości i zmniejszają apetyt.
Dłuższe uczucie sytości może zmniejszyć całkowite spożycie kalorii.
Skomentuj