Jak obniżyć ciśnienie krwi? Niby zwykła jajecznica, a jednak drobny składnik – czarnuszka – sprawia, że to codzienne danie staje się silnym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem i chorobami serca. O tym, dlaczego te maleńkie ziarenka mają taką moc, przeczytasz tutaj.
Składniki na 1 porcję
– 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (ok. 60 g)
– 2 jaja kurze klasa S (1 jajo ok. 56 g)
– 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
– 2 suszone pomidory, w oleju z ziołami, odsączone (15 g)
– 3 łyżeczki szczypiorku (15 g)
– 1 łyżeczka czarnuszki (5 g)
– 1 pomidor (120 g)
Sposób przygotowania
Usmaż jajecznicę na oliwie razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Po usmażeniu wyłóż na talerz i posyp czarnuszką. Zjedz z chlebem i pokrojonym świeżym pomidorem.
Wartości odżywcze (1 porcja)
Energia: 487 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 27,2 g
Węglowodany: 35,5 g
Błonnik: 8,7 g
WW: 3,4
Skomentuj