Tarta pełnoziarnista – zdrowa alternatywa popularnego dania. Polecana osobom z miażdżycą. Dlaczego?
Dietetyk Ewa Trusewicz, autorka książki “Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia“, przypomina, że ser mozzarella ma w porównaniu z innymi tłustymi serami stosunkowo niewielką zawartość tłuszczu (15%). Można więc go spokojnie włączyć do diety i uzywać zamiast tzw. żółtego sera, parmezanu czy cheddaru. Należy jedynie pilnować, by nie przekroczyć 7–10% dziennego zapotrzebowania na energię w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych.
Składniki na 3 porcje
– 2 szklanki mąki żytniej typ 1850 (ok. 240 g)
– 200 ml jogurtu naturalnego 1,5%
– 2 jaja kurze klasa S (ok. 56 g)
– 1 białko jaja
– 400 g pora
– 80 g mozzarelli
– 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
– sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ciasto: Dodatkowo przygotuj wodę. Ilość dobierz do odpowiedniej konsystencji.
Wymieszaj mąkę, 2 łyżki oleju, białko, szczyptę soli. Dolewaj powoli wodę, wyrabiając ciasto, które finalnie powinno być gęste. Odstaw na minimum 30 minut do lodówki. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy (można je najpierw trochę rozwałkować), zostawiając wysokie brzegi. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 10 minut.
Farsz: Pokrój pora i podsmaż na 1 łyżeczce oliwy z czosnkiem. Połącz jajka z jogurtem. Można doprawić dowolnymi naturalnymi przyprawami.
Tarta: Nałóż na ciasto uduszony por i przykryj go sosem jajeczno-jogurtowym. Posyp mozzarellą. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180ºC przez ok. 45 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja)
Energia: 500,8 kcal
Białko: 17,5 g
Tłuszcz: 17,5 g
Węglowodany: 61,7 g
Błonnik: 22,2 g
WW: 6,2
Skomentuj