fbpx
porady zdrowa kuchnia

Właściwości zdrowotne śliwek, o których warto wiedzieć

właściwości zdrowotne śliwek



Mamy sierpień, a więc powoli rozpoczyna się sezon na śliwki, choć w zasadzie można je spożywać przez cały rok. Owoce te są bowiem bardzo często suszone, mrożone lub wykorzystywane do przetworów. Śliwki (zarówno świeże jak i suszone) są niezwykle pożywne i oferują wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają wiele witamin i minerałów, a także błonnik i przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych. Poznaj właściwości zdrowotne śliwek.

1. Bogactwo właściwości odżywczych

100 g świeżych śliwek zawiera m.in.:

Energia: 45 kcal

Białko: 0,6 g

Tłuszcz: 0,2 g

Węglowodany: 11,7 g

Błonnik: 1,6 g

Sód: 2 mg

Potas: 208 mg

Wapń: 16 mg

Fosfor: 20 mg

Magnez: 8 mg

Witamina A: 49 μg

Beta-karoten: 295 μg

Witamina C: 5,2 mg.

2. Łagodzenie zaparć

Suszone śliwki i sok z suszonych śliwek są dobrze znane ze swoich zdolności łagodzenia zaparć. Wynika to częściowo z dużej zawartości błonnika w suszonych śliwkach. Jedna śliwka dostarcza 1 gram błonnika. Składnik ten w suszonych śliwkach jest w większości nierozpuszczalny, co oznacza, że ​​nie miesza się z wodą.

Dodatkowo suszone śliwki i sok z suszonych śliwek zawierają sorbitol, który jest alkoholem cukrowym o naturalnym działaniu przeczyszczającym.

Dokuczają ci zaparcia? Sprawdź, jakie soki mogą ci pomóc!

3. Źródło przeciwutleniaczy

Świeże i suszone śliwki są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają łagodzić stany zapalne i chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Są szczególnie bogate w przeciwutleniacze polifenolowe, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kości i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Niektóre badania wykazały, że śliwki zawierają ponad dwukrotnie więcej antyoksydantów polifenolowych niż inne popularne owoce, takie jak nektarynki i brzoskwinie.



4. Wsparcie w kontroli cukru

Śliwki mają właściwości, które mogą pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi. Pomimo dość dużej zawartości węglowodanów, śliwki i suszone śliwki nie wydają się powodować znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi po ich zjedzeniu. Przypisuje się to ich potencjałowi zwiększania poziomu adiponektyny, hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi.

Dodatkowo błonnik w śliwkach może być częściowo odpowiedzialny za ich wpływ na poziom cukru we krwi. Błonnik spowalnia tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm po posiłku, powodując stopniowy spadek poziomu cukru we krwi.

5. Poprawa zdrowia kości

Suszone śliwki mogą być korzystne dla poprawy zdrowia kości. Nie tylko zapobiegają one utracie masy kostnej, ale mogą również odwrócić utratę masy kostnej, która już nastąpiła.

Nadal nie jest jasne, dlaczego suszone śliwki wydają się mieć tak pozytywny wpływ na zdrowie kości. Uważa się jednak, że pewną rolę odgrywa ich zawartość przeciwutleniaczy i zdolność do zmniejszania stanu zapalnego.

Ponadto badania sugerują, że spożywanie suszonych śliwek może zwiększać poziom niektórych hormonów zaangażowanych w tworzenie kości. Suszone śliwki zawierają również kilka witamin i minerałów, które działają ochronnie na kości, w tym witaminę K, fosfor, magnez i potas.

6. Korzyści dla serca

Właściwości zdrowotne śliwek dotyczą także ochrony serca. Pomagają one w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, które są głównymi czynnikami ryzyka chorób serca. Pozytywny wpływ śliwek i suszonych śliwek na czynniki ryzyka chorób serca jest prawdopodobnie spowodowany wysoką zawartością błonnika, potasu i przeciwutleniaczy.

7. Łatwość włączenia do diety

Świeże i suszone śliwki są łatwe do włączenia do diety. Możesz spożywać je same jako przekąskę, a także dodać je do sałatek, mięs, czy zrobić z nich sok. Możliwości jest wiele!

Na koniec mała ciekawostka. Wiecie jaki owoc zawiera najwięcej witaminy C? Śliwka kakdu! Jeśli o niej nie słyszeliście, koniecznie przeczytajcie artykuł 5 właściwości zdrowotnych śliwki kakadu.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz