Składniki
• 30 g rukoli
• garść nasion słonecznika
• garść kostek fety (ok. 50g)
o obniżonej zawartości tłuszczu
• ½ ogórka szklarniowego
lub 2-3 gruntowe pokrojone
w kostkę
• 1 mała czerwona cebula pokrojona
w piórka
• 100g kalafiora drobno
poszatkowany
• ½ papryki pokrojonej w kostkę
• pomidor malinowy pokrojony
lub garść pomidorków cherry
Sos:
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu winnego
• suszony tymianek, suszone
oregano
• sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i pokrojone warzywa umieść w większej misce. Przygotuj sos. Do szklanki wlej oliwę, ocet, po pół łyżeczki ziół, szczyptę soli i pieprz.
Dokładnie wymieszaj, odstawa na 5 minut. Następnie połącz sos z warzywami, dokładnie wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk
Skomentuj