Dieta fleksitariańska to styl odżywiania, który zachęca głównie do żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie dopuszczając mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego z umiarem. Jest bardziej elastyczna niż dieta w pełni wegetariańska czy wegańska. Dowiedz się więcej na temat tego czym jest fleksitarianizm i czy warto go stosować.
Czym jest fleksitarianizm?
Dieta fleksitarian została stworzona przez dietetyka Dawna Jacksona Blatnera, aby pomóc ludziom czerpać korzyści z jedzenia wegetariańskiego, jednocześnie delektując się produktami pochodzenia zwierzęcego z umiarem.
Dlatego nazwa tej diety to połączenie słów elastyczna i wegetariańska. Wegetarianie eliminują mięso, a czasem inne pokarmy pochodzenia zwierzęcego, podczas gdy weganie całkowicie ograniczają mięso, ryby, jajka, nabiał i wszelkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Fleksitarianie jedzą produkty pochodzenia zwierzęcego, więc nie są uważani za wegetarian ani wegan. Dieta fleksitariańska nie ma jasnych zasad ani zalecanych ilości kalorii i makroskładników. W rzeczywistości jest to bardziej styl życia niż dieta.
Opiera się na następujących zasadach:
- Jedz głównie owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste.
- Skoncentruj się na białku roślinnym zamiast zwierzęcym.
- Bądź elastyczny i od czasu do czasu włączaj mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.
- Jedz pokarmy w jak najmniej przetworzonej formie.
- Ogranicz dodawanie cukru i słodyczy.
Ze względu na swoją elastyczną naturę i skupienie się na tym, co uwzględnić, a nie ograniczać, dieta fleksitarian jest popularnym wyborem dla osób, które chcą jeść zdrowiej.
Ogólnie rzecz biorąc, celem jest spożywanie bardziej pożywnych pokarmów roślinnych i mniej mięsa.
Korzyści zdrowotne
Dieta fleksitariańska może zapewnić kilka korzyści zdrowotnych. Jednakże, ponieważ nie ma jasnej definicji tej diety, trudno jest ocenić, czy i jak zbadane korzyści innych diet roślinnych mają zastosowanie do diety fleksitarian.
Niemniej jednak badania nad dietami wegańskimi i wegetariańskimi są nadal pomocne w podkreślaniu, w jaki sposób diety półwegetariańskie mogą promować zdrowie.
Wydaje się, że ważne jest spożywanie głównie owoców, warzyw, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i innych minimalnie przetworzonych pełnych produktów spożywczych, aby czerpać korzyści zdrowotne z jedzenia roślinnego. Zmniejszenie spożycia mięsa przy jednoczesnym jedzeniu rafinowanej żywności z dużą ilością dodatku cukru i soli nie przyniesie takich samych korzyści.
Choroby serca
Diety bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze są dobre dla zdrowia serca.
Badanie przeprowadzone na 45 000 dorosłych w wieku powyżej 11 lat wykazało, że wegetarianie mają o 32% niższe ryzyko chorób serca w porównaniu z niewegetarianami. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że diety wegetariańskie są często bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które mogą obniżać ciśnienie krwi i podwyższać poziom dobrego cholesterolu.
Odchudzanie
Dieta fleksitariańska może być również dobra dla twojej wagi. Dzieje się tak częściowo dlatego, że fleksitarianie ograniczają wysokokaloryczną, przetworzoną żywność i spożywają więcej pokarmów roślinnych, które są naturalnie mniej kaloryczne.
Kilka badań wykazało, że osoby stosujący dietę roślinną mogą schudnąć więcej niż ci, którzy jedzą duże ilości mięsa.
Cukrzyca
Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz więcej osób. Stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza na bazie roślin, mogą pomóc w zapobieganiu i zarządzania tej choroby.
Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że diety roślinne wspomagają odchudzanie i zawierają wiele pokarmów bogatych w błonnik i ubogich w niezdrowe tłuszcze i dodatek cukru.
Nowotwory
Owoce, warzywa, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe zawierają składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom. Badania sugerują, że diety wegetariańskie są związane z niższą ogólną częstością występowania wszystkich nowotworów, ale zwłaszcza raka jelita grubego.
Dlatego włączenie większej ilości wegetariańskich potraw poprzez spożywanie fleksitarian może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Fleksitarianizm a środowisko
Dieta fleksitariańska może być korzystna dla Twojego zdrowia i środowiska.
Zmniejszenie spożycia mięsa może pomóc w zachowaniu zasobów naturalnych poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, a także zużycia gruntów i wody.
Przegląd badań nad zrównoważonym rozwojem diet roślinnych wykazał, że przejście z przeciętnej zachodniej diety na fleksitarianizm, w której mięso jest częściowo zastępowane pokarmami roślinnymi, może zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych o 7%.
Spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych będzie również napędzać zapotrzebowanie na większą ilość ziemi przeznaczonej na uprawę owoców i warzyw dla ludzi zamiast na paszę dla zwierząt gospodarskich.
Uprawa roślin wymaga znacznie mniej zasobów niż hodowanie zwierząt do jedzenia. W rzeczywistości uprawa białka roślinnego zużywa 11 razy mniej energii niż produkcja białka zwierzęcego.
Skomentuj