Dlaczego przeciwzapalna? Bo zawiera ogrom antyoksydantów z warzyw oraz białko i cynk ze strączków. Białko bierze udział w reakcjach obronnych organizmu – m.in. poprzez produkcję przeciwciał czy odporność komórkową.
Składniki
• 2–5 ząbków czosnku
• 2 średnie ziemniaki
• 1 mała marchew
• 2 korzenie pietruszki
• 3 łyżki soczewicy
• garść natki pietruszki
• opcjonalnie: mała cukinia
• ½ łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Do garnka wrzuć obrane i pokrojone warzywa. Dodaj dokładnie opłukaną soczewicę i zalej tak, aby tylko przykryć całość. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki (jeśli nie lubisz natki, zastąp ją koperkiem). Dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oliwy, jogurtu i całość dokładnie zblenduj na krem. Możesz dolać wody, jeśli zupa jest za gęsta.
Podawaj z grzankami.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca
Skomentuj