fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Jajka po turecku

jajk po turecku

Jajka po turecku to fantastyczne orientalne śniadanie. Niektóre przepisy zawierają miętę, ostrą, czy słodką paprykę, natkę pietruszki, a nawet czosnek niedźwiedzi. Można również wymieszać jogurt z zielonym pesto. Eksperymentujcie. Im więcej świeżych ziół, przypraw, tym większy potencjał antyoksydacyjny.



Przepis na jajka po turecku

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 mały kubek jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 1 ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • koperek do posypania
  • 1 łyżka octu
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do miski włóż jogurt, następnie dodaj do niego straty czosnek i opcjonalnie – straty ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość i przełóż do miski. Następnie do niewielkiego garnka nalej wody (na 1/3 wysokości), dodaj ocet. Zagotuj. Jajka wybij na chochlę i delikatnie przełóż na gotującą się wodę, zmniejsz szybko ogień i gotuj tak jajko przez około 2-3 minuty. Możesz gotować 2 jajka równocześnie.

Tak ugotowane jajka odcedź i przełóż na przygotowany wcześniej jogurt, w garnuszku w tym samym czasie podgrzej oliwę. Dopraw ją solą i pieprzem. Polej nią jajka, całość posyp koperkiem.

Przepis na jajka po turecku pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.

Jeśli obawiasz się spożywania jajek ze względu na cholesterol, przeczytaj artykuł Kontrowersyjny temat – JAJKA a CHOLESTEROL



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz