Jajka po turecku to fantastyczne orientalne śniadanie. Niektóre przepisy zawierają miętę, ostrą, czy słodką paprykę, natkę pietruszki, a nawet czosnek niedźwiedzi. Można również wymieszać jogurt z zielonym pesto. Eksperymentujcie. Im więcej świeżych ziół, przypraw, tym większy potencjał antyoksydacyjny.
Przepis na jajka po turecku
Składniki:
- 2 jajka
- 1 mały kubek jogurtu w temperaturze pokojowej
- 1 ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- koperek do posypania
- 1 łyżka octu
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski włóż jogurt, następnie dodaj do niego straty czosnek i opcjonalnie – straty ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość i przełóż do miski. Następnie do niewielkiego garnka nalej wody (na 1/3 wysokości), dodaj ocet. Zagotuj. Jajka wybij na chochlę i delikatnie przełóż na gotującą się wodę, zmniejsz szybko ogień i gotuj tak jajko przez około 2-3 minuty. Możesz gotować 2 jajka równocześnie.
Tak ugotowane jajka odcedź i przełóż na przygotowany wcześniej jogurt, w garnuszku w tym samym czasie podgrzej oliwę. Dopraw ją solą i pieprzem. Polej nią jajka, całość posyp koperkiem.
Przepis na jajka po turecku pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.
Jeśli obawiasz się spożywania jajek ze względu na cholesterol, przeczytaj artykuł Kontrowersyjny temat – JAJKA a CHOLESTEROL
Skomentuj