Dieta paleo ma przypominać to, co przodkowie ludzcy łowcy-zbieracze jedli tysiące lat temu. Chociaż nie można dokładnie wiedzieć, co jedli przodkowie ludzi w różnych częściach świata, naukowcy uważają, że ich dieta składała się z pełnowartościowej żywności. Przestrzegając pełnej diety opartej na żywności i prowadząc aktywne fizycznie życie, łowcy-zbieracze prawdopodobnie mieli znacznie niższy odsetek chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca i choroby serca. W istocie, stosując dietę paleo, można odnieść pewne korzyści zdrowotne. Na czym ta dieta polega? Co jeść, a czego unikać? Sprawdźcie!
Dieta paleo – podstawy
Nie ma jednego „właściwego” sposobu odżywiania się dla wszystkich, a ludzie paleolitu prosperowali na różnych dietach, w zależności od tego, co było dostępne w danym czasie i gdzie na świecie żyli. Niektórzy stosowali dietę niskowęglowodanową bogatą w pokarmy zwierzęce, podczas gdy inni stosowali dietę wysokowęglowodanową z dużą ilością roślin. Potraktuj to jako ogólną wskazówkę, a nie coś wyrytego w kamieniu. Wszystko to możesz dostosować do swoich osobistych potrzeb i preferencji.
Oto podstawy:
Jedz: mięso, ryby, jajka, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, zioła, przyprawy, zdrowe tłuszcze i oleje.
Unikaj: przetworzonej żywności, cukru, napojów bezalkoholowych, zbóż, większości produktów mlecznych, roślin strączkowych, sztucznych słodzików, olejów roślinnych, margaryny i tłuszczów trans.
Co włączyć do diety?
Oprzyj swoją dietę na całych, nieprzetworzonych produktach paleo:
- Mięso: wołowina, jagnięcina, kurczak,
indyk, wieprzowina i inne. - Ryby i owoce morza:
łosoś, pstrąg, plamiak, krewetki, skorupiaki itp. Jeśli możesz, wybieraj dzikie ryby. - Jajka: Wybierz jajka z wolnego wybiegu, z
pastwiska lub wzbogacone kwasami omega-3. - Warzywa: brokuły, jarmuż, papryka,
cebula, marchew, pomidory itp. - Owoce: jabłka, banany,
pomarańcze, gruszki, awokado, truskawki, jagody i inne. - Bulwy: ziemniaki
, bataty, pochrzyn, rzepa itp. - Orzechy i nasiona:
migdały, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, pestki dyni i
inne. - Zdrowe tłuszcze i oleje: oliwa
z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej z awokado i inne. - Sól i przyprawy: sól morska
, czosnek, kurkuma, rozmaryn itp.
Jeśli możesz sobie na to pozwolić, staraj się wybierać produkty żywione trawą, wypasane na pastwiskach i ekologiczne. Jeśli nie, po prostu upewnij się, że zawsze wybierasz najmniej przetworzoną opcję.
Czego unikać?
Staraj się wykluczyć następujące składniki:
- Syrop cukrowy i wysokofruktozowy kukurydziany: Napoje
bezalkoholowe, soki owocowe, cukier stołowy, słodycze, ciastka, lody i wiele innych. - Ziarna: Obejmuje pieczywo i
makarony, pszenicę, orkisz, żyto, jęczmień itp. - Rośliny strączkowe: fasola, soczewica i wiele
innych. - Nabiał: Unikaj większości produktów mlecznych,
zwłaszcza o niskiej zawartości tłuszczu (niektóre wersje paleo zawierają pełnotłuste produkty mleczne, takie jak
masło i ser). - Niektóre oleje roślinne:
olej sojowy, olej słonecznikowy, olej bawełniany, olej kukurydziany, olej z pestek winogron, olej szafranowy
i inne. - Tłuszcze trans: znajdują się w margarynie i
różnych przetworzonych produktach spożywczych. Zwykle określane jako
oleje „uwodornione” lub „częściowo uwodornione”. - Słodziki sztuczne:
aspartam, sukraloza, cyklaminiany, sacharyna, acesulfam potasowy. Zamiast tego używaj naturalnych słodzików . - Żywność wysoko przetworzona:
wszystko, co jest oznaczone jako „dietetyczna” lub „niskotłuszczowa” lub zawiera wiele
dodatków. Obejmuje sztuczne zamienniki posiłków.
Prosta wskazówka: jeśli wygląda, jakby została wyprodukowana w fabryce, nie jedz tego.
Jeśli chcesz uniknąć tych składników, musisz przeczytać listy składników , nawet na produktach oznaczonych jako „zdrowa żywność”.
Co można jeść w niewielkich ilościach?
Poniższe potrawy i napoje są w porządku w niewielkich ilościach:
- Wino: wysokiej jakości czerwone wino jest bogate w przeciwutleniacze i korzystne składniki odżywcze.
- Gorzka czekolada: wybierz taką, która ma 70% lub wyższą zawartość kakao. Wysokiej jakości gorzka czekolada jest bardzo
pożywna i niezwykle zdrowa.
Jakie napoje wybrać?
Jeśli chodzi o nawodnienie, woda powinna być twoim ulubionym napojem. W diecie paleo pije się również:
- Herbatę: Herbata jest bardzo zdrowa i naładowana przeciwutleniaczami i różnymi korzystnymi związkami. Najlepsza jest zielona herbata .
- Kawę: Kawa jest również bardzo bogata w przeciwutleniacze. Badania pokazują, że ma wiele korzyści zdrowotnych.
Zalety diety paleo
Dieta paleo może przyczynić się do wykluczenia wielu chorób cywilizacyjnych. Ten rodzaj odżywiania sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Ważne jest też, iż dieta paleo pomaga w kontroli wagi. Dzięki temu zapobiega nawadze i otyłości. Sprawdza się także w przypadku profilaktyki cukrzycy – pomaga bowiem w obniżeniu poziomu glikozy we krwi.
Wady diety paleo
Jak niemal każdy sposób odżywania, dieta paleo ma również swoje wady. Najpoważniejszą z nich jest duże narażenie na toksyny środowiskowe ze względu na duże spożycie ryb. Dieta paleo może wiązać się także z niedoborem wapnia i witaminy D.
Przeczytaj także: Czym jest fleksitarianizm?
Skomentuj