Szacuje się, że Oral Allergy Syndrome, który został omówiony w Alergie krzyżowe II, występuje nawet u 30 procent uczulonych na pyłki (Allergy & Asthma Network), ale trudno jest o szczegółowe dane, ponieważ ta przypadłość zbyt rzadko jest diagnozowana. Wiadomo jednak, że wśród zdiagnozowanych osób aż 70-80 procent alergików z OAS, którzy uczuleni są na brzozę, będzie doświadczało alergii krzyżowej.
Profesor Marek Jutel z Akademii Medycznej we Wrocławiu tłumaczy, że reakcje krzyżowe „zbijają” się w charakterystyczne zespoły. Jednym z nich jest zespół brzozowo-jabłkowo-orzechowy. Wspomniana w poprzednich artykułach brzoza jest zdecydowanym rekordzistą, jeśli chodzi o alergie krzyżowe. W okresie pylenia, a w niektórych przypadkach również przez cały rok, uczulony musi unikać:
– jabłek
– brzoskwiń
– nektarynki
– marchewki
– selera
– kiwi
– wiśni
– gruszki
– śliwki
– mango
– pomidorów
– ziemniaków
– migdałów
– orzechów laskowych
– pieprzu
– nasion dyni
Powyższe produkty mogą wywoływać reakcje uczuleniowe. Jeśli jesteśmy uczuleni na brzozę, należy również bardzo na siebie uważać podczas pylenia leszczyny, olszy, dębu, buku. Z zespołów objawów można także wyróżnić selerowo-marchewkowo-byliczo-przyprawowy. U uczulonych na pyłki bylicy reakcje krzyżowe mogą wystąpić po spożyciu:
– selera
– marchwi
– przypraw: kminku, pietruszki, kolendry, anyżu, kopru, pieprzu
– papryki
– orzeszków ziemnych
– słonecznika
Niektóre źródła podają jeszcze owoce pestkowe, groch, pomidor, a także lateks, brzozę, drzewo oliwne, ambrozję, złocień, trawy i zboża. Wśród innych zespołów wyróżnia się jeszcze zespół lateksowo-owocowy (objawy alergii krzyżowych pojawiają się w przypadku alergii na lateks <który pozyskiwany jest z roślin kauczukodajnych> i występują po spożyciu banana, awokado, kiwi, a także jadalnych kasztanów) oraz zespół wieprzowina-sierść kota (pojawia się u osób uczulonych na sierść kotów po spożyciu wieprzowiny) i roztocze- skorupiaki (osoby z alergią na kurz cierpią z powodu reakcji krzyżowej po spożyciu krewetek, krabów, ślimaków, szacuje się, że reakcja występuje w 71 procent przypadków). Wracając jednak do alergii wziewnych, również inne pyłki i alergeny mogą powodować, że wystąpi reakcja krzyżowa. Dlatego w przypadku uczulenia na:
– pyłki traw – uważnie obserwujemy swoje reakcje po spożyciu (lub unikamy): kiwi, melona, brzoskwini, pomidora, arbuza oraz żyta i pszenicy (mąka);
– pierze – uważnie obserwujemy swoje reakcje po spożyciu (lub unikamy): jaj kurzych i mięsa kurzego.
Należy pamiętać, że alergie są ściśle związane z geografią i klimatem. W samej Polsce wyróżnia się aż 4 strefy, gdzie pylenie różni się między sobą, co spowodowane jest głównie temperaturą (dla przykładu strefa/region 1 to zachód Polski, czyli najcieplejsze miejsce w kraju, a co za tym idzie – to tam zaczyna się okres pylenia drzew i traw). Pierwszą i ostatnią strefę dzieli aż 14 dni różnicy w związku z początkiem pylenia. Uważne śledzenie prognoz dla alergików, szczególnie jeśli Oral Allergy Syndrome towarzyszy nam jedynie w okresie pylenia danego alergenu, może oszczędzić wielu nieprzyjemnych dolegliwości.
*Jeśli chcesz eiwedzieć więcej na temat alergii, sięgnij po książkę Nie daj się alergii. Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych autorstwa Katarzyny Turek [przyp. red.]
Skomentuj