Lubicie szpinak? Ta zielona roślina jest nie tylko bogata w witaminy, ale również wspomaga pracę jelit. Dlatego właśnie warto włączyć ją do swojej diety. Szpinak sprawdzi się np. w diecie osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Jak włączyć go do menu? Sprawdźcie nasza propozycję. Kurczak ze szpinakiem to pyszne i zdrowe danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Aromatyczny kurczak ze szpinakiem
Składniki
• garść szpinaku, ok. 30 g
• 60 g piersi kurczaka
• 1/2 ogórka szklarniowego, ok. 50 g
• 14/ papryki czerwonej, ok 30 g
• 1 mały pomidor, ok. 100 g
• 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego (*)
• 14/ łyżeczki mielonej kolendry
• 14/ łyżeczki mielonej papryki
• 14/ łyżeczki kurkumy
• 14/ łyżeczki ziół prowansalskich
• szczypta soli
Wykonanie
Mięso natrzyj przyprawami. Odstaw na 30 minut, a jeśli możesz – na dłużej. Usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
W miseczce ułóż umyte i pokrojone na mniejsze części warzywa. Na wierzch wyłóż mięso. Polej niewielką ilością sosu balsamicznego.
Przepis pochodzi z książki Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego
Skomentuj