fbpx
dolegliwości terapie

Pestki owoców największym wrogiem raka?



Leczenie choroby nowotworowej to długi i uciążliwy proces. Skutki uboczne poszczególnych terapii bywają tak wyniszczające, że pacjenci poszukują alternatywnych metod leczenia. Kontrowersje w tej kwestii wzbudza np. lewoskrętne witamina C czy terapia Gersona. Jednym z zalecanych w medycynie alternatywnej produktów spożywczych są pestki owoców, szczególnie moreli. Dlaczego? Czy mają one jakikolwiek wpływ na proces wychodzenia z choroby nowotworowej? Czy pestki owoców stanowią lekarstwo na raka? 

Pestki owoców na raka?

Co mają w sobie pestki owoców, że pisuje się im właściwości nowotworowe? Tym “magicznym” składnikiem jest amigdalina, określana potocznie mianem witaminy B17. Substancja to odpowiada za charakterystyczny gorzki smak pestek owoców. Wśród zwolenników medycyny alternatywnej to właśnie ta substancja ma nie tylko zwalczać nowotwory, ale również działać profilaktycznie. Problem w tym, że teoria ta nie ma żadnego pokrycia w badaniach naukowych.

Amigdalina i nowotwór

Amigdalina to związek, który naturalnie występuje w pestkach owoców (np. wiśni, jabłek, śliwek i innych pestkowców) – stąd wynika tak duża popularność pestek
moreli, uważanych za najlepsze jej źródło. W organizmie ulega rozkładowi do trzech związków: glukozy, aldehydu benzoesowego i cyjanowodoru. Mit dotyczący antyrakowego działania pestek powstał na gruncie przekonania, że ten ostatni związek, działając selektywnie, uszkadza wyłącznie komórki nowotworowe. Niestety, eksperymenty na zwierzętach wykazały jego słaba aktywność przeciwnowotworową, a badania kliniczne z udziałem człowieka tylko to potwierdziły. Dokonano wielu przeglądów badań naukowych dotyczących leczniczych właściwości amigdaliny, których konkluzja była taka sama: nie istnieją dowody naukowe, które mogą uznać amigdalinę za skuteczny lek w terapii onkologicznej.



Zagrożenia

Niejednokrotnie natomiast podkreśla się niebezpieczeństwa związane z jej spożywaniem. Objawy zatrucia tą substancją są podobne do intoksykacji cyjankami: powodują uszkodzenie wątroby, gorączkę, a nawet śpiączkę. Sugeruje to brak selektywności w działaniu cyjanowodoru z amigdaliny i oznacza, że związek
ten, uwalniany w organizmie, działa toksycznie nie tylko na komórki nowotworowe, ale i na inne narządy.

Ponadto w terapii żywieniowej pacjentów onkologicznych stosujących się do zasad diety łatwostrawnej pestki moreli mogą się przyczyniać do wystąpienia
dolegliwości i bólu ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ są produktem ciężkostrawnym.

Artykuł powstał na podstawie fragmentów książki Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Przeczytaj również artykuły poświęcone innym mitom na temat raka:

Mity na temat raka: witamina C

Mity na temat raka: post Ewy Dąbrowskiej i terapia Gersona



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz