Jarzębina należy do owoców, które jednoznacznie kojarzą się z jesienią. Pamiętacie korale z jarzębiny wykonywane podczas lekcji plastyki w szkole? Chyba większość z nas musiała kiedyś przynieść te owoce do szkoły. Ale jarzębina ma nie tylko funkcję dekoracyjną. Roślina ta ma również właściwości zdrowotne. Trzeba jednak bardzo na nią uważać, gdyż jest też trująca. Czy zatem może być równocześnie… jadalna? Jakie właściwości ma jarzębina?
Czy jarzębina jest jadalna?
I tak i nie. Owoce jarzębiny zawierają sorbitol – substancję, która dla człowieka jest trująca. Spożywanie surowej jarzębiny może skutkować wymiotami i biegunką. Sorbitol można jednak łatwo zneutralizować poprzez poddanie owoców obróbce termicznej. Możemy zatem przygotować np. konfitury z jarzębiny, które nie będą dla nas szkodliwe. Również suszenie i mrożenie tych owoców neutralizuje szkodliwe dla nas substancje.
Jarzębina – właściwości lecznicze
Owoce jarzębiny mają wiele właściwości zdrowotnych. Spożywanie jej w postaci konfitur lub picie naparu z suszonych owoców może przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia.
Jarzębina ma działanie antyoksydacyjne. Działa antymiażdżycowo, przeciwzapalnie, a także moczopędnie. Będzie ona zatem wspomagać pracę układu krążenia oraz układu moczowego. Sprawdzi się także przy zaparciach, gdyż pomaga regulować metabolizm. Warto tu podkreślić, że owoce jarzębiny pomagają w przewlekłych problemach trawiennych. Dzięki dużej zawartości witaminy C, roślina ta może wzmocnić układ odpornościowy.
Jarzębina stosowana jest także w branży kosmetycznej. Zawarte w niej witaminy wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają elastyczność skóry. Kosmetyki zawierające wyciąg z jarzębiny mają także właściwości nawilżające.
Co można zrobić z jarzębiny?
Z owoców jarzębiny możemy przyrządzić wiele przetworów. Najpopularniejsze są konfitury, które stanowią doskonały dodatek do mięs. Możemy również zrobić soki, nalewki oraz wino.
Z suszonych owoców jarzębiny możemy przygotować herbatę. Napój ten świetnie sprawdzi się w czasie chłodnych jesiennych i zimowych dni.
Jarzębina jest często składnikiem ziołowych mieszanek dostępnych w aptekach i sklepach zielarskich. Owe mieszanki zalecane są np. przy problemach z nerkami lub układem trawiennym.
Jarzębinę można wykorzystać także w zupełnie inny sposób. Podobnie jak kasztany i żołędzie, może ona stanowić element jesiennej dekoracji. Ta pora roku wcale nie musi być smutna. Natura daje nam możliwość oswojenia jej. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić, aby uniknąć jesiennej chandry.
Skomentuj