Już w listopadzie premierę będzie miała najnowsza książka Zdrowego Zdrowia. Tym razem do Waszych rąk trafi publikacja poświęcona diecie dla… urody! A już dziś możecie mieć mały przedsmak tego, co czeka Was podczas lektury. Prezentujemy Wam jeden z przepisów z książki Beauty cook book. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko autorstwa Beaty Grątkowskiej. Curry z dynią i ciecierzycą to idealna potrawa na jesienny czas. Wszak właśnie trwa sezon na dynię. To co, kto się skusi?
Przepis na curry z dynią i ciecierzycą
Składniki
• Dynia hokkaido 1 szt. (ok. 1,2 kg)
• Fasolka szparagowa 200 g
• Ciecierzyca gotowana (ze słoika) 400 g
• Szpinak baby 150 g
• Oliwa 2 łyżki
• Passata pomidorowa 200 g
• Woda 500 ml
• Mleko kokosowe 5-7% tłuszczu 400 ml
• Czerwona pasta curry (ze słoiczka) 3 czubate łyżeczki
• Imbir starty 2 łyżeczki
• Czosnek przeciśnięty przez praskę 2 ząbki
• Szalotka 1 szt.
• Sezam 2 łyżeczki
• Cytryna lub limonka do smaku
• Do podania: pełnoziarniste placki, kasza, ryż
Wykonanie
1. Usuń pestki z dyni, pokrój ją w kostkę o boku ok. 3 cm. Dyni hokkaido nie musisz obierać. Fasolkę potnij na mniejsze kawałki (mrożonej nie rozmrażaj wcześniej). Ciecierzycę opłucz z zalewy i odsącz. Szalotkę posiekaj.
2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć dynię, smaż przez 3 minuty. Dodaj pastę curry, imbir czosnek i szalotkę. Smaż razem przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
3. Wlej passatę i wodę. Gotuj przez 4-5 minut, wrzuć fasolkę. Kiedy fasolka zmięknie, dodaj ciecierzycę i wlej mleko kokosowe. Podgrzej
razem przez 4 minuty, dołóż listki szpinaku, wymieszaj. Zdejmij z palnika, posyp sezamem.
4. Podawaj z plackami, kaszą albo ryżem. Do smaku możesz dodać trochę soku z cytryny lub limonki i łyżeczkę sosu sojowego.
Dodaj: groszek cukrowy, brokuł, kalafior, zielony groszek
Zamień: ciecierzycę na fasolę, dynię na bataty.
Czas przygotowania: 30 min
Energia: 246 kcal
Ilość porcji: 6
Przepis pochodzi z książki Beauty Cook Book. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko
Skomentuj