Mamy początek listopada. Jesień na dobre już zagościła. Zanim się obejrzymy nadciągnie grudzień, a wraz z nim zima. O ile wczesna jesień zachwyca nas bogactwem warzyw i owoców, o tyle im bliżej końca roku, tym trudniej znaleźć coś wartościowego w warzywniakach. Wszak pomidory, ogórki i inne warzywa tracą swoje wartości i nie smakują już tak jak latem czy jesienią. Na co zatem zdecydować się na zakupach? Jakie warzywa jeść zimą?
Kiszonki
Zanim przejdziemy do świeżych warzyw, musimy wspomnieć o kiszonkach. Kiszone warzywa (najczęściej kapusta lub ogórki) stanowią źródło probiotyków oraz witamin, takich jak K i A. Najlepszym wyborem będą oczywiście przetwory samodzielnie przygotowane latem. Nie każdy jednak ma możliwość zgromadzenia odpowiednich zapasów. Po pierwsze, ich przygotowanie jest czasochłonne. Po drugie, nie każdy z na ma miejsce w mieszkaniu lub piwnicy na przechowywanie większej ilości słoików z kiszonkami. Na szczęście w sklepach również możemy dostać kiszone warzywa. Trzeba tylko zwracać uwagę na etykiety. Niektóre wyrobu mają niewiele wspólnego z kiszeniem. Warzywa są sztucznie zakwaszane, przez co tracą swoje właściwości.
Przeczytaj więcej o właściwościach kiszonek.
Cykoria
Cykoria nie jest szczególnie popularną rośliną i kojarzy się bardziej z zamiennikiem kawy niż warzywem wykorzystywanym w kuchni. Tymczasem cykoria ma wiele właściwości zdrowotnych i można przyrządzić z jej dodatkiem wiele potraw. Co ważne, zbiór cykorii przypada na listopad, a więc w czasie, kiedy inne warzywa tracą na wartości. Zastanawiając się zatem, jakie warzywa jeść zimą, sięgnij po tę mało znaną roślinę. Warto poznać nowe smaki!
Dowiedz się więcej na temat cykorii.
Jarmuż
W listopadzie w warzywniakach pojawia się jarmuż. Ta odmiana kapusty charakteryzuje się ciemnozielonymi, grubymi, pomarszczonym, liśćmi. Jarmuż jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, co przydaje się szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Warzywo to można wykorzystać na wiele sposobów. Może stanowić dodatek do sałatek, a także, po zmiksowaniu, bazę do smoothie. Coraz większą popularnością cieszą się także chipsy z jarmużu (sprawdź, jak je zrobić!).
Warzywa cebulowe
Cebula i inne warzywa cebulowe (np. por) stanowią doskonały dodatek do potraw zimową (i nie tylko) porą. Warzywa te są bogate w witaminy (m.in. A, B i C). Wzmacniają odporność oraz zwalczają objawy grypy i przeziębienia. Są również uniwersalnym dodatkiem do sałatek, mięs i zup. Bardzo łatwo włączyć je do diety.
Buraki czerwone
Buraki to kolejne warzywa zimowe, po które warto sięgać. Wzmacniają odporność, mają właściwości antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływają na pracę układu krążenia. Nadają się do kiszenia, można przyrządzić z nich zupy, sałatki i wiele innych potraw. Nic, tylko brać!
Marchewka
Marchew to uniwersalne warzywo, którego zbiory przypadają na jesień. Warzywo to obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie i pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Stanowi świetny dodatek do zup, sałatek, mięs. Pokrojona w słupki może być również spożywana jako przekąska, np. z humusem.
Jakich warzyw unikać zimą?
Obecnie zimą w sprzedaży dostępne są warzywa, na które sezon przypada np. latem. Czy warto po nie sięgać? Niekoniecznie. Staraj się unikać warzyw hodowanych o tej porze w szklarniach (pomidory, ogórki, sałata). Zawierają one najczęściej dużo pestycydów. uważaj również na szpinak. Warzywo to charakteryzuje się dużą podatnością na zanieczyszczenia. W zimie, oprócz wartościowych składników, może również zawierać szkodliwe substancje.
Powyżej wymieniliśmy przykłady warzyw, po które warto sięgać późną jesienią i zimą. A jakie Wy macie propozycje? Co lubicie jeść o tej porze roku? Dajcie znać w komentarzu!
Skomentuj