fbpx
porady zdrowa kuchnia

Jaka jest najdroższa przyprawa na świecie i jakie ma właściwości?

właściwości szafranu



Przyprawy to podstawa w niemal każdej kuchni. Dodają potrawom smaku i aromatu. Wiele z nich charakteryzuje się również właściwościami zdrowotnymi. Ceny przypraw bywają różne. Te, których najczęściej używamy (np. pieprz). Nie należą do produktów szczególnie drogich. jednak niektóre przyprawy osiągają zawrotne ceny. Mówi się, iż najdroższą przyprawą na świecie jest szafran. Dowiedz się dlaczego i poznaj właściwości zdrowotne szafranu.

Dlaczego szafran jest taki drogi?

Ceny szafranu zaczynają się od 20-30 zł za gram. Trzeba jednak podkreślić, iż jest to minimalny koszt. Gram dobrej jakości przyprawy może kosztować nawet 100 zł i więcej. Skąd taka cena? Wynika to przede wszystkim z faktu, że produkcja szafranu jest bardzo kosztowna. Zbiór z kwiatu krokusa uprawnego (z którego pochodzi przyprawa) okazuje się trudny i niezwykle pracochłonny. Stąd też cena szafranu pozostaje odpowiednio wysoka.

właściwości szafranu
Szafran – najdroższa przyprawa na świecie

Właściwości zdrowotne szafranu

Czy warto inwestować w tak drogą przyprawę? Tak! Szafran ma bowiem wiele właściwości zdrowotnych.

Działanie antydepresyjne

Właściwości zdrowotne szafranu dotyczą w pierwszej kolejności zdrowia psychicznego. Przyprawa ta bowiem zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym. Dzięki temu pozytywnie wpływa na nasz nastrój, a co za tym idzie – wspiera walkę z depresją. Trzeba jednak pamiętać, iż przyprawa nie jest lekiem. Pomaga w walce z łagodną lub umiarkowaną depresją, ale jej nie leczy.

Przeczytaj więcej na temat jedzenia w walce z depresją.



Działania antynowotworowe

W szafranie możemy odnaleźć krocynę, która, jak wykazują badania, pomaga wstrzymać rozwój komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka okrężnicy. Oprócz tego szafran stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, które pomagają w zabijaniu komórek nowotworowych, zdrowe zaś pozostają nienaruszone. Dzięki temu przyprawa ta może być stosowana w profilaktyce antynowotworowej.

Wsparcie w odchudzania

Badania pokazują, że włączenie szafranu do diety zmniejsza apetyt i zapobiega podjadaniu. Dzięki temu przyprawa ta może pomóc nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Trzeba jednak zaznaczyć, iż właściwości zdrowotne szafranu w tej kwestii wymagają szerszych badań.

Łagodzenie objawów PMS

Większość kobiet zmaga się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Objawia się on m.in. drażliwością, bólem głowy, czy wzmożonym apetytem. Wąchanie lub spożywanie szafranu może łagodzić te objawy.



Poprawa pamięci

U dorosłych z chorobą Alzheimera, włączenie szafranu do diety może przyczynić się  do poprawy nie tylko pamięci, ale również również funkcji poznawczych. Wciąż trwają badania na temat związku tej przyprawy a łagodzeniem objawów demencji.

Zmniejszenie poziomu cukru we krwi

Szafran okazuje się świetną przyprawą dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością. Może bowiem obniżyć poziom cukru we krwi, a także zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz