Dieta wegetariańska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z mięsa, warto ograniczyć je w swoim jadłospisie i nieco “przerobić” potrawy, których głównym składnikiem jest właśnie mięso. Tym bardziej, że właśnie trwa Veganuary (kliknij, aby dowiedzieć się więcej). Dziś podsuwamy Wam pomysł na gulasz wegetariański. Smacznego!
Gulasz wegetariański – przepis
Składniki
•1 żółta papryka
•1 czerwona papryka
•1 czerwona cebula
•oliwa z oliwek extra vergine
•200 g pomidorów pelati z puszki
•1 laska cynamonu
•2 goździki
•1 łyżeczka zmielonej papryki wędzonej
•szczypta ziół prowansalskich
•sól
•200 g białej fasoli z puszki
•świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie
1. Cukinię i paprykę umyj i precyzyjnie pokrój w paski, a cebulę posiekaj i zeszklij chwilę na oliwie z oliwek.
2. Dodaj do cebuli pomidory, cukinię oraz paprykę, przypraw ziołami i solą, a następnie duś na małym ogniu przez 15 minut.
3. Dodaj fasolę i duś kolejne 3–4 minuty.
4. Zdejmij z ognia, przypraw pieprzem i podawaj (lub zapakuj w termos).
Przepis na gulasz wegetariański pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych autorstwa Mileny Nosek
Skomentuj