Potas jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu. Odpowiada za prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie krwi i jest niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Jego niedobór może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi (kliknij, aby dowiedzieć się więcej). Jak temu zapobiec? Poprzez odpowiednią dietę! Poznaj pokarmy bogate w potas.
Zalecane normy spożycia potasu
To, ile potasu w ciągu doby powinniśmy spożyć zależy głównie od naszego wieku. U osób dorosłych będzie to średnio 4700 mg na dobę, przy czym w przypadku kobieta karmiących piersią dawka ta zwiększa się do 5100 mg. U dzieci szacuje się od 2400 do 3700 mg na dobę. Młodzież powinna spożywać 4100 mg do 4700 mg potasu na dobę.
Pokarmy bogate w potas
Potas obecny jest głównie w pokarmach roślinnych, przede wszystkim w roślinach strączkowych. Nie musisz się jednak przejmować, jeśli nie jesteś weganinem. potas występuje bowiem również w niektórych pokarmach odzwierzęcych.
Do pokarmów bogatych w potas należą:
- nasiona soi,
- fasola czarne, czerwona, biała,
- kakao,
- suszone owoce (m.in.: śliwki, morele, daktyle, figi, jabłka, rodzynki),
- ryby (m.in.: dorsz, łosoś, tuńczyk, makrela),
- mięso (kurczak, indyk),
- produkty zbożowe (kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, otręby pszenne)
- warzywa (pomidor, buraki, seler, botwinka, bakłażan, cukinia, czosnek, pietruszka, ziemniaki, szpinak, dynia, szparagi, papryka),
- owoce (banan, melon, kiwi, grejpfrut, awokado, agrest, porzeczki, brzoskwinie, morele).
Problem z gotowaniem
Obróbka termiczna może sprawić, iż pokarmy bogate w potas mogą stracić swoje właściwości. Dlaczego. Otóż potas jest elektrolitem, który z łatwością przenika przez błony komórkowe. Dzieje się tak za sprawą zjawiska osmozy. Podczas gotowania danego produktu potas przenika do środowiska o innym stężeniu, czyli do wody. Jak tego uniknąć? Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, jednak nie zawsze jest ono możliwe .Przede wszystkim zachowaj proporcje w ilości gotującej się wody. Na opakowaniach np. kasz znajdziesz instrukcje, z której dowiesz się, ile wody należy użyć, aby ugotować dany produkt. Pomóc w rozwiązaniu problemu może też delikatne osolenie wody. Różnica stężeń między produktem a wodą ulega wówczas zmniejszeniu. Trzeba jednak zachować przy tym umiar, gdyż sól w nadmiarze jest szkodliwa.
Skomentuj