Większość z nas słyszała pewnie o dolegliwości zwanej zakwaszeniem organizmu. Czym jest ten stan? Zazwyczaj zakwaszenie łączymy z dietą i próbujemy eliminować z niej konkretne pokarmy. No właśnie. Czy “winne” złemu samopoczuciu są tylko produkty o kwasowym pH, czy w grę wchodzą również inne czynniki? Czym są produkty zakwaszające organizm? Czy naprawdę szkodzą?
Zakwaszenie organizmu – co to?
O zakwaszeniu organizmu często mówi się jako o stanie, w którym zostaje zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa. Co go powoduje? Najczęściej jako źródło problemu wskazuje się dietę. W wielu źródłach przeczytać możemy, iż zaburzenie to występuje wówczas, gdy dostarczymy naszemu ciału zbyt dużo produktów o odczynie kwasowym, a organizm nie jest w stanie ich neutralizować. W rzeczywistości jednak nie do końca tak to wygląda. W gruncie rzeczy zamiast o zakwaszeniu, należy mówić o kwasicy, której źródeł nie należy upatrywać w diecie. W istocie, różne produkty spożywcze i określone sytuacje (np. zbyt intensywny wysiłek fizyczny)mogą wpływać na ilość substancji kwaśnych w organizmie. Trzeba jednak podkreślić, że zdrowy organizm jest w stanie poradzić sobie z tą sytuacją. Do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej dochodzi wówczas, gdy występują zaburzenia w pracy wątroby. Wspomniana tu kwasica z kolei jest groźnym zaburzeniem, które ma swoje źródło w chorobach układu pokarmowego, a także płuc. Dieta nie ma tu wpływu.
Produkty zakwaszające organizm – czy istnieją?
Na samym początku należy zwrócić uwagę, iż dieta nie wpływa na pH krwi. Określone produkty spożywcze mogą jednak oddiząływać na pH moczu. Należą do nich:
- duże ilości mięsa i wędlin (w szczególności wołowina i wieprzowina),
- słodycze,
- kawa,
- alkohol,
- napoje gazowane,
- pieczywo,
- sery żółte,
- makarony.
Czy to oznacza, że trzeba unikać tych produktów, aby nie doprowadzić do zakwaszenia organizmu? Absolutnie nie! Niektóre z nich (np. kawa) niosą ze sobą określone właściwości zdrowotne. Nie jest jednak wskazane, aby spożywać je w nadmiernej ilości. Niektóre z nich (jak np. alkohol) warto w ogóle wykluczyć z diety ze względu na ogólną szkodliwość dla organizmu. Mówiąc krótko, wymienione tu produkty w nadmiarze mogą szkodzić organizmowi, nie tylko ze względu na kwasowość. Dlatego warto je ograniczyć, ale nie zawsze musimy je wykluczać z diety.
Trzeba również pamiętać, że pH moczu może ulec zamieni nie tylko w wyniku spożywania określonych produktów spożywczych, ale również infekcji i innych zmian w organizmie.
A co z dietą na odkwaszanie?
Mówiąc o odkwaszaniu organizmu zazwyczaj zaleca się dietę alkaliczną. Polega ona na ograniczeniu produktów charakteryzujących się wysoką kwasowością, a włączenie tych o odczynie zasadowym (np. kasz, oliwy z oliwek, świeże warzywa i owoce). Czy ta dieta może poprawić nasze samopoczucie. Zapewne tak. Włączenie dużej ilości warzyw i owoców oraz ograniczenie mięsa (w szczególności wieprzowiny) pozytywnie wpływa na zdrowie. Ten sposób odżywiania nie wpłynie jednak na pH krwi. Może zmienić natomiast pH moczu na bardziej zasadowy. Czy to dobrze? To zależy od stanu Twojego organizmu. Środowisko zasadowe zwiększa bowiem ryzyko infekcji układu moczowego.
Sama dieta ma raczej pozytywne założenia, jednak wokół niej pojawiła się otoczka, która niekoniecznie będzie sprzyja naszemu zdrowiu. Mowa tu przede wszystkim o suplementach diety, które są nie tylko niepotrzebne, ale w niektórych przypadkach wręcz szkodliwe. Koncepcja diety alkalicznej nie jest szkodliwa, jednak trzeba uważać na jej różnego rodzaju modyfikacje opierające się na sprzedaży różnego rodzaju specyfików, które niekoniecznie będą nam służyć.
Skomentuj