Lubicie naleśniki? Ten stosunkowo prosty posiłek jest świetnym pomysłem na śniadanie i nie tylko. Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby. Będzie to dobry wybór zarówno dla fanów słodkich dań, jak i dla tych, którzy za słodkościami nie przepadają. Jeśli szukacie naleśnikowej inspiracji, spieszymy z pomocą. Sprawdźcie przepis na szpinakowe naleśniki z soczewicą.
Przepis na szpinakowe naleśniki
Składniki
• Soczewica czerwona 200 g
• Szalotka duża 1 szt.
• Czosnek 2 ząbki
• Harissa (mieszanka przypraw) 2 łyżeczki
• Serek kanapkowy śmietankowy 140 g
• Mąka pełnoziarnista 200 g
• Mleko 220 ml
• Woda 220 ml
• Jajka L 2 szt.
• Szpinak 60 g
• Olej 1 łyżeczka plus 1 łyżka do smażenia
• Oliwa 1 łyżka
• Świeżo mielony pieprz
• Pestki dyni (prażone) 2-3 łyżki
Wykonanie
1. Soczewicę ugotuj (wystarczy 10-12 minut) i dokładnie odcedź. Szalotkę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj soczewicę i harissę.
Smaż razem przez 2-3 minuty. Zdejmij z palnika, wymieszaj z serkiem. Przypraw pieprzem.
2. Do blendera wybij jajka, wlej wodę i mleko, dodaj mąkę, łyżeczkę oleju i szpinak. Zmiksuj. Odstaw na kilka minut, potem usmaż na muśniętej olejem patelni. Z tej ilości otrzymasz 6-8 naleśników zależnie od wielkości patelni.
3. Farsz z soczewicy nałóż na naleśniki. Złóż lub zroluj. Posyp pestkami dyni.
Dodaj: trochę curry do farszu
Zamień: serek kanapkowy na fetę
Przepis na szpinakowe naleśniki pochodzi z książki Beauty Cook Book. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko autorstwa Beaty Grątkowskiej
Skomentuj