Każdy składnik tej sałatki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów! Smacznego.
Sałatka z jarmużem
Składniki
4 szklanki liści jarmużu, porwane na kawałki, bez łodyżek
1/2 dużego, pokrojonego awokado
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
sól ziołowa lub sól morska do smaku
1/2 pokrojonego ogórka gruntowego
garść pestek granatu
Sos
1 rzodkiew, cienko pokrojona w talarki
1 posiekany pęd selera naciowego
1–2 łyżeczki nasion konopi (opcjonalnie)
1 łyżeczki oleju konopnego, lnianego lub z awokado
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
Umieść jarmuż w dużej misce i spryskaj sosem. Potrząśnij miską, by wymieszać sos z zieleniną. Dopraw solą ziołową lub morską i odstaw na bok, aby jarzyna nasiąkła sosem. W międzyczasie posiekaj rzodkiew, awokado, ogórek, seler i cebulę. Zmieszaj warzywa z pestkami granatu i dodaj jarmuż. Zmieszaj i posyp sałatkę nasionami konopi (opcjonalnie).
Skomentuj