fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Weekendowy przepis: brownie z batatów

brownie z batatów



Czas na weekendowy przepis! Co powiecie na coś słodkiego? Słodycze, wbrew obiegowej opinii, wcale nie muszą być pełne cukru i innych niepożądanych składników. Wystarczy, że sami je przygotujemy. Wówczas będziemy mieć pewność, że ich skład nam nie zaszkodzi. Dziś proponujemy Wam brownie z batatów. Sprawdźcie przepis!

Przepis na brownie z batatów

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych ( ok. 180 g)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 600 g batatów
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 g kakao
  • 25 g siemienia lnianego
  • 100 ml wrzątku + do namoczenia daktyli
  • kilka malin do ułożenia na wierzchu (można pominąć)

 

Sposób wykonania

Bataty obierz, pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Przestudź i utłucz, jak ziemniaki używając specjalnej praski lub tłuczka.

Siemię lniane zmiel, zalej 100 ml wrzątku, pomieszaj i odstaw do skleikowania.

Daktyle zalej wrzątkiem aż będą miękkie, po około kwadransie odcedź.

Wiórki kokosowe zblenduj w belnderze na mąkę. Połącz wszystkie składniki miksując razem. Wylej na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Na górze poukładaj maliny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze około 34-45 minut zależnie od wielkości blaszki.

Wskazówka:

Zamiast malin możesz użyć innych owoców, dobrze sprawdzają się także kawałki czekolady.

 

Przepis na brownie z batatów pochodzi z książki Katarzyny Turek Nie daj się alergii. Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz