Czas na weekendowy przepis! Co powiecie na coś słodkiego? Słodycze, wbrew obiegowej opinii, wcale nie muszą być pełne cukru i innych niepożądanych składników. Wystarczy, że sami je przygotujemy. Wówczas będziemy mieć pewność, że ich skład nam nie zaszkodzi. Dziś proponujemy Wam brownie z batatów. Sprawdźcie przepis!
Przepis na brownie z batatów
Składniki:
- 2 szklanki wiórków kokosowych ( ok. 180 g)
- 100 g suszonych daktyli
- 600 g batatów
- 2 łyżeczki sody
- 50 g kakao
- 25 g siemienia lnianego
- 100 ml wrzątku + do namoczenia daktyli
- kilka malin do ułożenia na wierzchu (można pominąć)
Sposób wykonania
Bataty obierz, pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Przestudź i utłucz, jak ziemniaki używając specjalnej praski lub tłuczka.
Siemię lniane zmiel, zalej 100 ml wrzątku, pomieszaj i odstaw do skleikowania.
Daktyle zalej wrzątkiem aż będą miękkie, po około kwadransie odcedź.
Wiórki kokosowe zblenduj w belnderze na mąkę. Połącz wszystkie składniki miksując razem. Wylej na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Na górze poukładaj maliny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze około 34-45 minut zależnie od wielkości blaszki.
Wskazówka:
Zamiast malin możesz użyć innych owoców, dobrze sprawdzają się także kawałki czekolady.
Przepis na brownie z batatów pochodzi z książki Katarzyny Turek Nie daj się alergii. Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Skomentuj