Niedobór sodu rzeczywiście wywołuje objawy przypominające depresję. Jednak sól kuchenna nie jest dobrym wyborem; używaj wyłącznie celtyckiej soli morskiej lub soli himalajskiej. Można przyrządzać sok z warzyw bogatych w sód, jak seler, boćwina, liście buraka i szpinak, by uzyskać napój, który może pomóc w walce z depresją.
Składniki:
1 garść liści szpinaku
1–2 liście botwiny
4 łodygi selera z liśćmi
1 zielone jabłko
1 średniej wielkości cytryna (obrana, jeśli nieorganiczna)
Pokrój wszystkie produkty, aby pasowały do otworu sokowirówki. Owiń szpinak w liście kapusty i włóż do sokowirówki i ustaw ją na niskie obrotu. Wyciśnij sok z pozostałych składników i wymieszaj. Wlej do szklanki i wypij jak najszybciej.
Otrzymasz 1–2 porcje.
Skomentuj