W okresie jesiennym całą dynie możemy kupić za kilka złotych i przyrządzić z niej przepyszne danie! A na deser polecam chlebek bananowy, który jest słodziutki i przy okazji zdrowy! Nie trzeba dodawać do niego dodatkowych ilości cukru ani tłuszczu.
Składniki:
- 0,5 kg dyni (około 10 dużych kostek wykrojonej dyni)
- Pół małego selera
- Marchewka – średniej wielkości
- Pietruszka, natka pietruszki
- Sól, pieprz, papryka
- 1/3 szklanki mleka (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z warzyw (za wyjątkiem dyni) robimy bulion. Obieramy wszystkie warzywa, kroimy, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy bardzo powoli (około 20 min) na małym ogniu.
Do drugiego garczka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min.
Następnie kawałki dyni odcedzamy i przekładamy do garnka. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajmy łyżeczkę cynamonu i doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajmy ugotowane warzywa (marchewkę, seler oraz pietruszkę) i wlewamy ok 1 szklankę bulionu. Miksujemy i gotowe!
Jeżeli dla kogoś o będzie za gęste może rozcieńczyć, dodając kolejną szklankę bulionu.
Polecam dodać mleko- złagodzi smak. Najlepiej smakuje z prażonym słonecznikiem…
Aby uzyskać prażony słonecznik należy na rozgrzaną teflonową patelnie wsypać 2 garści słonecznika i poczekać aż się zarumieni. Należy pamiętać aby często mieszać żeby się nie spalił z jednej strony.
Skomentuj