fbpx
przepisy

Komosowe smoothie śniadaniowe

Niezwykle aromatyczna i odżywcza propozycja na zdrowe drugie śniadanie. Zawiera wszystko, z czego powinien składać się zbilansowany posiłek: pełnowartościowe białko, nienasycone tłuszcze i węglowodany złożone.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza/100 g potrawy:

Energia: 80 kcal         B: 1,7 g            W: 15,1 g         T: 1,9 g                 Błonnik: 1,5 g

Składniki:

  • banan – 1 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • ananas – ¼ szt.
  • komosa ryżowa, biała – ¼ szklanki
  • cynamon mielony – ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • imbir suszony – 1 szczypta
  • mleko migdałowe – 1 szklanka
  • wiórki kokosowe – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 2 szt.
  • rodzynki – ½ łyżki



 

Komosę ryżową przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, zalej dwukrotnie większą ilością zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ostudź.

Umieść komosę, zamrożonego i obranego banana, obraną, startą na grubych oczkach marchewkę, obranego i pokrojonego na kawałki świeżego ananasa, przyprawy, orzechy włoskie, rodzynki oraz mleko migdałowe w misie blendera kielichowego. Całość zmiksuj na gładką masę. Przelej smoothie do wysokich szklanek. Udekoruj listkiem mięty lub bazylii.

Więcej przepisów znajdziecie w książce “Kaszoterapia”.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz