Jeśli znudziły Ci się tradycyjne sałatki i masz ochotę odświeżyć nieco ich repertuar, koniecznie wypróbuj ten przepis. Prosty dobór składników łączy się z atrakcyjnością i jakością zdrowotną dania.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza/100 g potrawy:
Energia: 103 kcal B: 6,9 g W: 10,8 g T: 3,9 g Błonnik: 1,7 g
Składniki:
- sałata lodowa – 80 g
- radicchio – 30 g
- brokuły – 70 g
- rzodkiewka – 5 szt.
- komosa ryżowa – 60 g
- jajka – 3 szt.
- ciecierzyca z puszki – 50 g
- kiełki rzodkiewki – 10 g
- kiełki buraka – 10 g
Ugotuj komosę wg wytycznych producenta. Do wrzącej osolonej wody wrzuć niewielkie różyczki brokułu. Po 3 minutach odcedź, włóż do lodowatej wody, by zatrzymać proces gotowania (nikt chyba nie lubi rozgotowanego brokułu). Ugotuj jaja na twardo lub tak, jak lubisz.
Porwij sałatę lodową i radicchio na mniejsze fragmenty, rzodkiewki pokrój w talarki i tak przygotowane składniki ułóż na płaskim talerzu. Na sałacie ułóż ugotowane wcześniej składniki, odcedzoną ciecierzycę, pokrojone w ćwiartki jaja oraz kiełki.
Porada Tomka: Z sałatką najlepiej komponuje się sos jogurtowo-czosnkowy. Przy okazji zaoszczędzisz też trochę czasu, gdyż jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.
Więcej przepisów znajdziecie w książce “Kaszoterapia”.
Skomentuj