Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza/100g potrawy:
Energia: 101 kcal B: 5,6 g W: 14,8 g T: 3,3 g Błonnik: 1,3 g
Składniki:
- komosa ryżowa, biała – 45 g
- jajka – 2 szt.
- pomidory w puszce – 100 g
- papryka czerwona – 50 g
- papryka żółta – 50 g
- cebula czerwona – 40 g
- czosnek – 2 ząbki
- papryka chili – ½ szt.
- sól himalajska, różowa – 2 szczypty
- pieprz czarny – 4 szczypty
- szczypiorek – 2 łyżki
- kolendra świeża – 3 łyżki
Ugotuj komosę ryżową wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój w paski cebulę i paprykę, czosnek i chili w cienkie plasterki. Na małej patelni podsmaż pokrojone warzywa. Po 5 minutach dodaj pomidory, sól oraz pieprz i mieszaj cały czas odparowując nadmiar wody.
Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty dodaj komosę ryżową, a następnie wbij na wierzch jajka. Przykryj i całość duś do momentu ścięcia się jaj.
Porada Tomka: Danie będzie smaczniejsze, jeśli posypiesz je szczypiorem, solidną garścią świeżej kolendry i grubo mielonym pieprzem.
Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.
Skomentuj