Połączenie palonej kaszy gryczanej z delikatnym posmakiem kokosa i buraczków zaskoczy Cię delikatnością i harmonią.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia buraków
Wartość odżywcza/100g potrawy:
Energia: 129 kcal B: 3,9 g W: 23,3 g T: 7,6 g Błonnik: 2,5 g
Składniki:
małe buraki – 6 szt.
kasza gryczana palona – 1 szklanka
mleczko kokosowe – 1 szklanka
sok z cytryny – 2 łyżki
sól himalajska różowa – 2 szczypty
pieprz czarny – 4 szczypty
czosnek – 2 ząbki
awokado – 1 szt.
orzechy włoskie – 8 szt.
Buraki piecz w całości ze skórką w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę. Kaszę gryczaną przepłucz wodą, zalej 4 szklankami wody i ugotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut). Buraki nieco wystudź, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do malaksera. Dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku i zblenduj.
Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zblendowanymi burakami. Na samym końcu udekoruj potrawkę pokrojonymi ćwiartkami awokado i podprażonymi orzechami włoskimi.
Porada Tomka: Jeśli potrawa będzie dla Ciebie zbyt mdła, możesz dodać do niej więcej soku z cytryny, a nawet odrobinę startego na małym oczku świeżego imbiru.
Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.
Skomentuj