fbpx
przepisy

Buraczana potrawka na kaszy gryczanej

Połączenie palonej kaszy gryczanej z delikatnym posmakiem kokosa i buraczków zaskoczy Cię delikatnością i harmonią.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia buraków

Wartość odżywcza/100g potrawy:

Energia: 129 kcal       B: 3,9 g            W: 23,3 g         T: 7,6 g     Błonnik: 2,5 g

Składniki:

małe buraki – 6 szt.

kasza gryczana palona – 1 szklanka

mleczko kokosowe – 1 szklanka

sok z cytryny – 2 łyżki

sól himalajska różowa – 2 szczypty

pieprz czarny – 4 szczypty

czosnek – 2 ząbki

awokado – 1 szt.

orzechy włoskie – 8 szt.

 

Buraki piecz w całości ze skórką w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę. Kaszę gryczaną przepłucz wodą, zalej 4 szklankami wody i ugotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut). Buraki nieco wystudź, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do malaksera. Dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku i zblenduj.

Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zblendowanymi burakami. Na samym końcu udekoruj potrawkę pokrojonymi ćwiartkami awokado i podprażonymi orzechami włoskimi.

 

Porada Tomka: Jeśli potrawa będzie dla Ciebie zbyt mdła, możesz dodać do niej więcej soku z cytryny, a nawet odrobinę startego na małym oczku świeżego imbiru.

Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.

Anna Kowalczyk

Ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Współautorka książek "Kaszoterapia. Nasza Kasza inspiruje" oraz "S.O.S dla tarczycy. Dieta w Hashimoto". Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl

Skomentuj

Zostaw komentarz